Cégvilág

Miként alakíthatjuk környezetbaráttá konyhánkat

A környezetbarát konyha megteremtéséhez a legfontosabb, hogy a lehető legkisebb energiafogyasztású háztartási készülékeket használjuk és figyeljünk oda azok működtetésére - olvasható az Electrolux közleményében, melyben 10 pontban gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat.

1. Cseréljük le régi készülékeinket

A környezetvédelem területén jelentős előrelépést hozna, ha a 10 évnél öregebb háztartási készülékeket lecserélnénk energiatakarékos gépekre. A mai készülékek akár 60 százalékkal kevesebb energiát és vizet fogyaszthatnak, mint a tíz évnél idősebbek

2. Figyeljünk az energiafogyasztást jelző címkékre

A kevesebb energia alacsonyabb számlával és kevesebb széndioxid-kibocsátással jár. Így lassítjuk a globális felmelegedéshez és a klímaváltozáshoz vezető folyamatokat. A készüléken lévő energiacímke a termék energiahatékonyságát egy G-től A-ig terjedő skálán jelzi, ahol az „A” jelű termékek fogyasztanak a legkevesebbet. A hűtőszekrények és fagyasztók esetében a besorolást kibővítették az A+ és az A++ jelekkel, amelyek még energiahatékonyabb működést jelölnek.

3. Használjunk indukciós főzőlapot

Az indukciós főzőlapok sokkal hatékonyabban használják fel az energiát, mint a hagyományos tűzhelyek: még a kerámialapos főzőlapoknál is akár 25 százalékkal kevesebbet fogyaszthatnak.

4. Mosogassunk géppel

A modern mosogatógépek mindössze negyedannyi vizet használnak, mint amennyit kézi mosogatáskor elfolyatunk – 15 litert 60 liter helyett egy 12 személyes étkészlet tisztítása esetén. Ráadásul a felhasznált energia és a mosogatószer is kevesebb!

5. Használjunk ökoprogramot a gépi mosogatásnál

A gép kevesebb vizet és energiát fogyaszt, így csökken a széndioxid-kibocsátás.

6. Tartsuk távol a hűtőszekrényt vagy fagyasztót a meleg blokkoktól

A fűtőtestek vagy tűzhelyek által kibocsájtott hő intenzívebb működésre készteti a kompresszort és a kondenzátort, ezáltal növeli az energiafogyasztást.

7. Használjunk No Frost készülékeket

A fagyasztóban képződött 5 mm vastag jégréteg 30 százalékkal növeli az energiafogyasztást.

8. Használjunk súlykontrol automatikával ellátott mosógépet

A rendszer érzékeli a töltet mennyiségét, és annak megfelelő mennyiségű vizet használ a mosás során. Így mosásonként akár 35-50 százalékkal csökkenthető az energia- és a vízfelhasználás.

9. Centrifugáljunk magas fordulatszámon a szárítás előtt

Törekedjünk arra, hogy a ruhák a lehető legszárazabbak legyenek a szárítógép használata előtt. A túlságosan nedves ruha jelentősen megnöveli a szárítási időt, és a felhasznált energiát.

10. Igyunk csapvizet

Sok ember úgy gondolja, hogy a palackozott víz biztonságosabb és egészségesebb, mint a csapvíz. A csapvíznek azonban gyakran szigorúbb tisztasági előírásoknak kell megfelelni, mint a palackozott víznek, emellett kedvezőbb a környezetre nézve. Ha nem szeretjük a csapvíz ízét, választhatunk olyan hűtőszekrényt, amely szűri azt.

környezetbarát konyha Electrolux
Kapcsolódó cikkek