Cégvilág

Robotruha a mozgássérülteknek – Videó a "külső csontvázról"

A ReWalk egy különleges, "külső csontváz", amelynek segítségével az évtizedek óta tolószékhez kötött mozgássérültek is képesek lehetnek a mozgásra. A szerkezettel felállhatnak, járhatnak vagy akár lépcsőt is mászhatnak.

A speciális robot öltözet a lábakat támasztó külső elemekből, egy hátizsákból és egy csuklóra szerelt távvezérlőből áll. A mozgást irányító érzékelőket a test előredöntésével lehet aktiválni, a mozgás típusát pedig a távvezérlővel határozza meg a felhasználó.

A tel avivi Sheba Medical Centre laboratóriumában tesztelés alatt álló készüléket Amit Goffer high-tech mérnök fejlesztette ki, aki saját paralízise miatt keresett alternatívát a tolószék helyett. A cég szakértői szerint a rendszeres mozgás számos egészségügyi problémától mentheti meg a mozgássérülteket.

A BBC által megkérdezett szakértők szerint a ReWalk mind fizikai, mint lelki szempontból hasznos lehet. A jelenleg forgalomban lévő, a lábra állást segítő készülékek többsége rendkívül nehéz és kényelmetlen, ezért használatuk gondot jelent. A Sheba könnyebb modellje sokak számára megoldást jelenthet, hiszen a mozgássérülteknek mind testi, mind lelki okokból fontos, hogy lábra tudjanak állni és szemkontaktust teremtsenek másokkal.

mozgássérült jár robot tolószék
Kapcsolódó cikkek