Cégvilág

A szaktárca tanulmányozza az Ab-döntést

A szaktárca tanulmányozza az Ab döntését, de az nem érinti a kórházak hatályos finanszírozási szerződését az tb-vel. A kórháztörvény tervezett változtatásakor az esélyegyenlőséget tartja szem előtt.

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint a kórházi kapacitásokról szóló törvény egésze nem sérti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot - áll az Egészségügyi Minisztérium közleményében. Az Ab döntése visszamenő hatályú rendelkezést nem tartalmaz, kizárólag a jövőre nézve tesz megállapításokat. Így a 2006-os törvény alapján megkötött kórház finanszírozási szerződések és intézményi kapacitás elosztások változatlanul fennállnak. Ezáltal a közfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer jelenlegi struktúráját a döntés nem érinti.

A minisztérium az Ab hivatalos határozatát és indoklását haladéktalanul tanulmányozni fogja. A határozatból adódó jogszabályi kötelezettségeknek a tárca az ősz folyamán az Országgyűlés számára amúgy is benyújtani tervezett kapacitástörvény módosításával eleget kíván tenni. Az újraszabályozás során arra törekszik, hogy az egészségügyi ellátórendszer az ellátási szükségleteknek megfeleljen, garantálja a méltányos és igazságos hozzáférést az ellátásokhoz. Ugyanakkor a minisztérium biztosítani kívánja azt is, hogy az új struktúra elegendően rugalmas és alkalmazkodó képes legyen.

kórháztörvény Egészségügyi Minisztérium
Kapcsolódó cikkek