Cégvilág

Budapesten járt a Gazprom képviselője

A Gazprom a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi nyomvonalának tervéről és fő számairól egyeztetett csütörtökön Budapesten. A folytatás Moszkvában lesz.

Megállapodott a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának nyomvonalterv-listájáról, néhány fő mutatószámáról és menetrendjéről csütörtökön Budapesten az orosz Gazprom stratégiafejlesztési részlegének vezetője és igazgatósági tagja, Vlada Ruszakova, valamint a Magyar Fejlesztési Bank elnöke, Erős János, tájékoztatta közleményében a Világgazdaságot a Gazprom. Tárgyaltak a beruházás megvalósíthatósági tanulmányáról is, amely majd része lesz annak a teljes megvalósíthatósági tanulmánynak, amely érinti Oroszországot, a fekete-tengeri, valamint a közép-és dél-európai térséget is. A következő tárgyalás Moszkvában lesz.

Oroszország 1975 óta szállít gázt Magyarországra. A Gazprom adja az itt felhasznált gáz 75 százalékát. A társaságtól származik gázimportunk mintegy 70 százaléka, tavaly ez 7,5 milliárd köbméter volt. Orosz gázt jelenleg Szerbiába, Montenegróba és Boszniába küld a cég Magyarországon keresztül.

Vlada Ruszakova kedden Szerbiában is megállapodott az ottani nyomvonalszakaszról, sőt a Szerbiának a Déli Áramlaton keresztül szállítandó gáz mennyiségéről is. Novi sadi tárgyalópartnere Szasa Ilics, a Srbijagas ügyvezető vezérigazgatója volt. A következő szerb-orosz megbeszélés is Moszkvában lesz. A részletes szerb-orosz kormányközi megállapodás január 25-én született, a Srbijagas és a Gazprom a Szerbián keresztüli gáztranzit beruházása előkészítéséről pedig február 25-én állapodott meg a két társaság. Közös munkacsoportjuk dolgozik a feladaton, mielőtt létrejönne a projektre a vegyes vállalat.

 

A projekt

A Gazprom és az olasz ENI 2007. június 23-án írt alá szándéknyilatkozatot a Déli Áramlat gázvezeték projekt elindításáról. A cső Fekete-tenger alatt lefektetendő szakasza mintegy 900 kilométer lenne, egyes helyeken kétezer méteres mélységben haladna. Tervezett kapacitása körülbelül évi 31 milliárd köbméter. A tenger alatti szakasz átadása 2013-ra várható. A projektben való magyar részvételről 2008. februárjában született meg a magyar-orosz kormányközi megállapodás.

Erős János Vlada Ruszakova Déli Áramlat Srbijagas Gazprom
Kapcsolódó cikkek