Cégvilág

Nagy üzlet a wellnessturizmus - Milliárdok fürdőfejlesztésre

Több mint 1,7 milliárd forintból fejlesztik az idén a büki gyógyfürdőt, a projekt finanszírozásához 525 millió forint uniós támogatást nyert a társaság.

A beruházás azonban csak az egyik lépcsője annak az óriási fejlesztési hullámnak, amely az uniós források hatására indult a hazai fürdő- és wellnesspiacon. Az önkormányzatok többsége kitörési lehetőséget lát a gyógyvízben.

A turisztikai szakállamtitkárság júniusi adatai szerint a pályázatok 2007-es meghirdetése óta összesen 66 gyógy-idegenforgalmi és egészségturisztikai projekt megvalósításához 26 milliárd forintot igényeltek a beruházók az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) keretében. Ez a pályázatok 12, illetve a támogatási igény 22 százalékát jelenti.

A büki gyógyfürdőt három lépcsőben fejlesztik – mondta Németh István, az üzemeltetést végző, részben a Vas megyei, részben a büki önkormányzat tulajdonában álló részvénytársaság vezérigazgatója. A wellness-szolgáltatások bővítése mellett hatékonyabb és energiatakarékosabb légtechnikai berendezéseket építenek be. A tavaly mintegy 1,4 milliárd forintos árbevételt elért cég az önerőt kötvénykibocsátással teremtette elő, a tulajdonos önkormányzatok kezességvállalása mellett.

A múlt héten jelentették be a kaposvári fürdő fejlesztését is: a több mint 2,3 milliárd forintos projekt eredményeként regionális vonzerejű, családbarát gyógy- és termálturisztikai komplexumot hoznak létre. A beruházáshoz a tulajdonos önkormányzat 750 millió forintot nyert el a ROP pályázati kiírásán, az új létesítmény a tervek szerint 2010 szeptemberében fogadhatja az első vendégeket.

Valamivel előbb, várhatóan 2009 végén nyílik meg a 80 éves hajdúszoboszlói komplexum augusztusban brüsszeli forrásokat nyert új fedett élményfürdője. Az Aqua Palace nevű beruházás az ÚMFT keretében 2,25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott, a fennmaradó részt önkormányzati forrásból finanszírozzák – mondta lapunknak Czeglédi Gyula, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: az energiaracionalizálási szempontokat szem előtt tartva az élményfürdőben saját erőművet alakítanak ki.

További részletek itt olvashatók.

Bük gyógyfürdők Hajdúszoboszló wellnssturizmus
Kapcsolódó cikkek