Cégvilág

"Titkos" demonstrációkat szerveznek - Nem egységesek az ágazati vállalkozások

Demonstrációk szervezésébe kezd az ágazati szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) a multinacionális üzletláncok hazai magatartása miatt - derül ki a szervezet mai közleményéből.

A TT a megmozdulásokat az élelmiszerláncok előtt kívánja megtartani, de egyelőre sem a lehetséges helyszíneket, sem az időpontot nem hozza nyilvánosságra. Istvánfalvi Miklós, a terméktanács elnökhelyettese a VGO-nak elmondta: mindenképpen több helyszínes és napos tiltakozásokra kell számítani, de a TT konkrétumokat csak a rendőrségi bejelentések előtt közöl.

Korábbi ágazati információk szerint a piaci szereplők leginkább az Auchan és a Tesco piaci ténykedését kifogásolják (Világgazdaság, 2008. július 24.). Ugyanakkor a vállalkozások nem alakítottak ki egységes álláspontot a demonstrációk szervezésével kapcsolatban. A VGO értesülései szerint elsősorban egyes nagyobb tejipari cégek ellenzik a megmozdulásokat, mivel piaci pozícióikat féltik az üzletláncokban. Szakértők szerint ennek is betudható, hogy a tejpiaci demontsrációkra a mai napig nem került sor, holott a TT a tiltakozásokat eredetileg augusztusra tervezte. A szervezet mindeddig egyfajta nyomásgyakorlásra igyekezett felhasználni azt, hogy a demonstrációk megtartását kilátásba helyezte - vélik ágazati elemzők.

A terméktanács mai közleménye mindenesetre újból leszögezi, hogy az Európai Unióból "dömpingáron, óriási volumenben érkezik be tej és tejtermék, miközben ezek a tagállamok irigylésre méltó üzletpolitikával védik nemzeti piacaikat". A TT szerint az áruházláncok az importtal a magyarországi árakat letörik, emellett számos másodlagos visszatérítést harcolnak ki és aránytalanul nagy profitot realizálnak. Ezzel veszélyeztetik a hazai tejszektor jövedelmezőségét és az ágazatban foglalkoztatottak megélhetését - állítja a szervezet.

demonstrációk Tej Terméktanács Auchan Tesco
Kapcsolódó cikkek