Cégvilág

A Jóbarátoktól a Men in Blackig - Új ingyenes videó portál

A joost.com megújult kezelőfelülettel és kibővült programválasztékkal próbálja elcsábítani a riválisoktól az online videókat kedvelő felhasználókat.

Tegnap óta új, flash-alapú weboldalon érhető el a joost.com nevű videóportál. A Joost Niklas Zennström és Janus Friis találmánya, akik a Kazzaa-t és a Skype-os is jegyzik. A portál két évvel ezelőtt indult el először, de nem ért el túl nagy sikert, mivel a videók megtekintéséhez egy szoftver letöltése volt szükséges, ellentétben például a YouTube-bal, amely mindig is Flash-alapon működött – írja a New York Times.

Az ötletgazdák tanultak a történtekből elbocsátottak számtalan dolgozót és teljesen új felületet adtak a szolgáltatásnak. A megújult Joost célja, hogy valódi konkurenciát jelentsen az NBC és a Fox közös tulajdonaként működtetett Hulu.com-nak a reklámokkal finanszírozott, ingyenes videószolgáltatók piacán.

A Joost mostantól a CBS, a Viacom és a Warner egyes sorozatainak teljes szériáit is elérhetővé teszi, köztük olyanokkal, mint a Jóbarátok. Az egész estés filmek tárába megtalálható például a Men in Black vagy a Jerry Maguire. Emellett 18 ezer videóklip tekinthető meg az oldalon az MTV és a VH1 kínálatából.

A fiatalokat a közösségi portálokra emlékeztető funkciókkal próbálja csábítani a Joost, amely például lehetővé teszi a kedvenc műsorok megosztását más felhasználókkal. Ugyanakkor a Joost az elemzők szerint csak akkor lehet sikeres, ha valóban egyedi tartalmat szolgáltat majd, amelyre a céget vezető Mike Volpi szerint minden esély megvan.

Volpi szerint az NBC-n és a Foxon kívül bármelyik műsorszóró szívesebben tárgyal egy független internetes szolgáltatóval, mint a két óriás (YouTube és Hulu) egyikével. Egyelőre néhány cég, például a Viacom mind a Hulunak mind a Joostnak ad el tartalmakat, de Volpi szerint az év végén a szerződés lejártával ez is az ő előnyükre változhat.

viacom Joost Hulu video NBC flash youtube
Kapcsolódó cikkek