Cégvilág

Elégedetlenek és nagygyűlést tartanak a patikusok

Az egészségügyi minisztert is meghívják a patikusok a hónap végére összehívandó nagygyűlésükre, mert elégedetlenek a sorsukkal. A 2300 gyógyszertár közül 700 üzemgazdasági szempontból veszteséges.

Azért döntött a nagygyűlés összehívása mellett a Magyar Gyógyszerész Kamara, mert hiába tárgyaltak a szaktárcával a patikákat is érintő gyógyszer-gazdaságossági törvény tervezett módosításáról, véleményüket nem vették figyelembe a tervezet elkészítésekor - mondta mai sajtótájékoztatóján Horváth Tamás elnök. 

Csupán a patikusi gondozással ért egyet a szaktárca, ám nem szerepel a törvénymódosító csomagban a patikaalapítás többletszolgáltatásokhoz való kötése, a gyógyszertár szakmai működéséért felelős gyógyszerész menedzsment-jogának megerősítése. Nem értenek azzal sem egyet, hogy 2010 után megszűnne az állam patikalétesítést szabályozó jogköre. A nagygyűlésen a további lépésekről kívánnak dönteni és egy úgynevezett lakossági direkt marketing kampányt indítanak. A lakosságot közvetlenül tájékoztatni kívánják arról, hogy adott esetben miért akadozik a patikai betegellátás.

Hankó Zoltán, a kamara alelnöke szerdán arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a 2006. évi 75 milliárdhoz képest az idén várhatóan 65-66 milliárd lesz csak a gyógyszertárak jövedelmét árrés tömeg úgy, hogy az akkori 2000 közforgalmú gyógyszertárhoz képest ma 2300 körülinek kell osztozni rajta. Ez is oka annak, hogy mára 700 intézet üzemgazdasági szempontból veszteséges.

gyógyszerészek kamara nagygyűlés
Kapcsolódó cikkek