Cégvilág

Hiába a takarékosság - a Honda is megszenvedi a válságot

A Honda eddig jól tartotta magát a válságban, negyedéves jelentése azonban megmutatja: a japán gyártót is érinti a krízis.

A Honda 41 százalékos profit csökkenésről számolt be kedden megjelenő negyedéves jelentésében. A veszteség oka a csökkenő eladás és az erősödő jen – írja az AP. Japán második legnagyobb autógyára eddig kitartott, mivel üzemanyag-takarékos Civic és Accord modelljei állták a versenyt, különösen az amerikai benzinfalókkal szemben.

Most azonban ez a helyzet is változott: az Egyesült Államokban tizenöt éves mélypontra zuhantak a Honda eladásai. A rosszabb negyedéves eredmények hatására a gyár 19 százalékkal csökkentette a teljes évre vonatkozó profit kilátásait. A cég növekvő pesszimizmusát jelzi, hogy ebben az évben már másodszor csökkenti le az év végéig tervezett jármű eladásait, a Honda jelenleg 4.08 millió autó eladására számít a március végén befejeződő üzleti évben.

A vállalat illetékesei szerint az eddigi jó tűrőképességet a rugalmas struktúrának és az autók alacsony fogyasztásának köszönhetik. A pénzügyi válság és a növekvő alkatrész árak azonban a Hondát is kellemetlenül érintik.

Civic Honda Accord autó válság
Kapcsolódó cikkek