Cégvilág

Légióriás születik

Viheti a Delta a Northwestet, döntött az amerikai kormány, kikövezve utat a világ legnagyobb légitársasága létrejöttének.

Összeállhat a Delta Air Lines Inc. és a Northwest Airlines Corp. az amerikai kormány engedélye alapján, tette közzé az amerikai igazságügyi minisztérium. Ez volt a legutolsó hivatalos feltétele annak, hogy az USA harmadik és hatodik legnagyobb forgalmú légitársasága eggyé váljon. Ezzel megszerzik a globális első helyet az AMR Corp-hoz tartozó American Airlinestól. Az egyesült cég élére a Delta vezérigazgatója, Richard Anderson áll. Az új társaság megtartja a Delta nevet és az atlantai székhelyet is.

A Northwest átvételéről szóló megállapodás szeptemberben született. Az új, 75 ezer fős Delta éves árbevétele 35 milliárd dollár lesz. Az új felállásnak és a költségtakarékosságnak köszönhetpen évi kétmilliárd dollárnyi többletet vár. Az ügylet értéke 2,62 milliárd dollárosra tehető a keddi tőzsdei záróárak alapján. Az összeolvadás az év végére zárul le.

Az új Delta versenyre kíván kelni az olcsó légitársaságokkal és másokkal is a legtöbb útvonalon. Várhatóan ésszerűsíteni fogja repülőtéri, it- és flottatevékenységét is.

American Airlines Delta Northwest AMR
Kapcsolódó cikkek