Cégvilág

Nem fog a válság a prémium üdüléseken

A téli szezon a luxusüdülések kedvelt időpontja, annak ellenére, hogy a világpiacon tombol a válság. Aki megteheti a fagyos hazai időjárásból kiszabadulva melegebb területeket fedez fel. A VGO utánajárt milyen abszolút prémium kategóriás utazásokra lehet befizetni jövőre. Mi is meglepődtünk milyen széles a kínálat. A szakértők szerint a gazdasági körülmények nem csökkentik a keresletet, inkább a kínálat átalakítására ösztönzik az utaztatókat.

Egy luxusutazás nem a desztináció miatt válik prémium kategóriás üdüléssé – szögezi le már az elején Kurucz János, a Vista Utazási Irodák Kft. ügyvezető igazgatója. Egyre népszerűbbek a belföldi luxus utak: egy-egy ötcsillagos wellness szállóban eltöltött egy hét alatt ugyanazokat a szolgáltatásokat kapja az utazó, mint egy hét egzotikus utazás alatt, csak a tenger helyett medencékben fürdik – hangsúlyozza a szakember. Ugyanakkor a prémium kategóriás utazások itthon még mindig presztízsértékkel bírnak, s többen hajlamosak – a szakmailag kevésbé elfogadható – rövidebb egzotikus nyaralásokat választani, csak azért, hogy elmondhassák már jártak az adott szigeten, városban, vagy éppen kontinensen.

Az idei szezonban továbbra is népszerűek a kenyai, zanzibári, dubai üdülések, amelyek már „középkategóriás”, 250-350 ezer forintért már elérhetők. Kurucz János szerint a szállásárak miatt abszolút prémiumnak számít Mauritius és a Seychell-szigetek, ezeken a dresztinációkon eleve nem építene alacsony kategóriás szállodákat. Az ilyen utazások ára 500 ezer forintnál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég.

Hagyományosan drága
A kizárólag magasabb kategóriájú utazásokat szervező Priviledge Tours egyik legdrágább ajánlata egy úgynevezett fél-világ körüli út, amely Argentínán, Chilén, a Húsvét-szigeteken, Tahitin, Új-Zélandon keresztül Ausztráliában és Szingapúrban kalauzolja a résztvevőket, s a részvételért nem kevesebb mint 1,7 millió forintot kell fizetni. Valamivel drágább a világ-körüli út - Kanadán, Japánon és Kínán keresztül Új Zélandon és Ausztráiában -, amelyért 1,9 millió forintot kell fizetni személyenként, kétágyas elhelyezés mellett, az egyágyas elhelyezésére 500 ezer forint felárat kell fizetni.

Ha pedig valaki a hideg helyett még hidegebbre vágyik „mindössze” 3,6 millió forintért részt vehet az Antarktisz és a Ross-tenger vidéke elnevezésű szubantarktikus túrán, amely Új Zéland legdélibb csücskétől a Déli sarokig lehet hajózni.

Külföldieket célzó
Elsősorban külföldi vendégek – angolok, amerikaiak, ausztrálok és japánok - fizetnek a MÁV Nosztalgia által szervezett külföldi luxus-vonatutazásaira. Szigeti András, a társaság értékesítési vezetője a VGO-nak elmondta, a legnépszerűbb nosztalgia utazás a Budapestről Isztambulba közlekedő Danube Expressz, amelyre a legolcsóbban hozzávetőleg 1000 fontért (337 ezer forint) lehet jegyet váltani.

A legdrágább Budapest-Isztambul út pedig 2150 fontba (mintegy 750 ezer forintba) kerül. Az utasok ezért többek között 3, légkondicionált luxus hálókocsiban eltölthető éjszakát, korlátlan étel és italfogyasztást, valamint 24 órás szobaszervizt kapnak – hangsúlyozza az értékesítési vezető. Az utak nem oda-vissza szólnak: a hazaútról az utasoknak maguknak kell gondoskodniuk – tette hozzá.

A MÁV Nosztalgia jövőre Brüsszelbe és Berlinbe már oda-vissza is  közlekedő utakat szervez, Szigeti Attila elmondása szerint elsősorban angol utasok számára. Az európai kínálatban unikumnak számít a Berlinből, Lengyelországon keresztül Budapestig közlekedő Polish Explorer is, amelyet négy napos budapesti látogatással kiegészítve a Danube Expresszel összekötve kéthetes túrát jelent a kontinensen keresztül. Erre az utazásra is főleg amerikai turisták fizetnek be. Szigeti András elsősorban a vonatozás kultúrájával magyarázza a nagyszámú angol és amerikai érdeklődést. Persze az sem mellékes, hogy megvan az utazáshoz szükéséges anyagi hátterük.

Luxus-vonattúrák más országokban
Strasbourg és Bécs között közlekedik Európa leghíresebb nosztalgia vonata, az Orient expressz. A vonattal számos exkluzív utakra fizethet be az érdeklődő: egy Velencétől Krakkó és Bécs érintésével Párizsig tartó 8 napos körútra a legolcsóbb jegy 3055 euró (körülbelül 840 ezer forint), ám a vendégek mindössze 2 éjszakát töltenek a vonaton. Szigeti András hozzátette, az Orient expresszen nincs fürdési lehetőség, s vélhetően ez az oka annak, hogy nem éjszakáznak hosszabb ideig az utasok a vonaton. „Mindemellett, aki nem szmokingban és csokornyakkendőben jelenik meg a vacsoránál, azt nem engedik be. Szigorú dress-code szerint kell öltözködni” – foglalja össze a fedélzeti szabályokat a szakember.
A MÁV Nosztalgiához hasonló luxusutazásokat szervez még Dél-Afrikában a Rovos Rail. Egy kétnapos túra Fokváros és Pretoria között – átszelve a Dél-Afrikai Köztársaságot – 19500 ranba, azaz közel 400 ezer forintba kerül.

Prémium a hajókon

Továbbra is tartják magukat a luxusutazások népszerűségi listáján az egzotikus hajókirándulások. Hovacsek Márta, a Royal Caribbean Cruise Line hazai képviseletét ellátó Tengerjáró Kft. ügyvezető igazgatója a VGO-nak hangsúlyozta idén – a téli szezon kezdetét jelentő - szeptemberben a tavalyihoz képest 25 százalékkal több foglalást regisztráltak. Habár minden árkategóriában elérhető hajós üdülés, alapvetően prémium kategóriás nyaralásokat kínálnak: egy dél-amerikai 15 éjszakás körút kétágyas elhelyezéssel fejenként 1200-1300 euró körül alakul, de egy hasonló túra Ázsiában meghaladhatja a 2000-2500 eurót is. Külön költséget jelent, hogy a hajók általában valamelyik nagyobb nyugat-európai kikötőből – Southampton, Barcelona..stb. – indulnak. Így a kikötőbe és vissza tartó utat az árakon felül kell fizetni.

A luxusban nem lesz válság
Annak ellenére, hogy számos tartós fogyasztási cikket előállító szegmenset küldött padlóra a hónapok óta tartó globális pénzügyi válság, az utaztató vállalkozások nem aggódnak. Azok, akik a prémium kategóriás utazásokat keresik, nem szívesen mondanak le róluk, inkább rövidebb utazásokat választanak – véli Kurucz János. A hitelből történő utazás Magyarországon - a közhiedelemmel ellentétben – kevésbé terjedt el, így ezek esetleges visszaesése sem okoz jelentős keresletcsökkenést. Az utazási irodáknak ilyenkor érdemes aktualizálni, a piaci igényekhez kell alakítani a kínálatukat - tette hozzá.

 


[enews_gallery id='322385']

üdülés Danube Expressz Tahiti Seychell-szigetek MÁV Nosztalgia Mauritius Húsvét-szigetek luxus
Kapcsolódó cikkek