Cégvilág

Otthonra talált az OPNI múzeumának gyűjteménye

Az MTA kezelésébe adták ma a bezárt OPNI pszichiátriai múzeumának kincseit, amelyben orvostörténeti emlékek is vannak. Az egészségügyi tárca 10 millió forinttal járult hozzá a fővárosi Batthyány-Palotában kialakított új múzeumhoz.

Az 1920-as években alapította az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) pszichiátriai múzeumát Selig Árpád elmeorvos, amely különböző eredetű művekből áll. sA képzőművészeti kollekciót az intézetben kezelt művészek alkotásai, valamint a nem hivatásos ápoltak terápiás művei alkotják, amelyek az OPNI bezárásáig az intézetben kaptak helyet. Az értékes alkotásokat, amelykehez orvostörténeti emlékek és dokumentumok is kapcsolódnak az egészségügyi miniszter és a Magyar Tudományos Akadémia elnökének megállapodása alapján - mától az akadémia gondozza. Az ünnepéyes átadáson Székely Tamás egészségügyi miniszter és Pálinkás József az MTA elnöke méltatta az értékeket.

A csaknem ezer darabot számláló gyűjteményt az MTA rendelkezésére álló Teréz körúti Batthyány-Palotában (Teréz krt. 13. sz.) kialakított múzeumban helyezik el. Az Egészségügyi Minisztérium a muzeális tárgyak fogadási feltételeinek kialakításához egyszeri tízmillió forintos támogatással járult hozzá. A kialakított múzeum első sorban kutatóhelyként szolgál majd és rendszerint előzetes bejelentkezéssel lesz látogatható. A laikus közönség számára is elérhetővé teszik időszakos nyilvános tárlatok keretében. A képzőművészeti gyűjteményben többek között Nemes Lampérth József, Zórád Géza, Pál István, Bártfay József Árpád műveit találjuk. Az OPNI utolsó igazgatója, Dr. Nagy Zoltán támogatásával került a kollekció – történeti anyagról lévén szó - közvetlenül a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének kezelésébe, ám Beke László, az intézet igazgatója szoros együttműködést kíván kialakítani minden olyan intézménnyel, amely a pszichiátriai betegségek kezelésére és kutatására szakosodott. Az anyag megfelelő kezelését és tudományos feltárását egy nemzetközi interdiszciplináris tanács felügyeli majd.

A tanács tiszteletbeli elnöke az Egyesült Államokban élő nemzetközi szaktekintély, Jakab Irén, a Pszichiátria és Művészetek Világszövetségének elnöke lesz, elnöke pedig Plesznivy Edit muzeológus, aki két évtizedig gondozta a gyűjteményt. A művészet és a pszichiátria együttműködését kívánja előmozdítani az a konferencia is, amelyre november 4-én kerül sor a Magyar Nemzeti Galéria „Art Brut” című kiállítása alkalmából, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet szervezésében, a Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt rendezvényeként.

OPNI MTA pszichiátriai gyűjtemény
Kapcsolódó cikkek