Cégvilág

A siker ismérvei - válaszolnak a karrierguruk

Fizikusból reklámügynökségi topvezető, adószakértőből olaszországi csúcsmenedzser, pszichológusokból nemzetközileg is elismert HR-igazgatók. Az elmúlt egy év legizgalmasabb váltásait vizsgálva egy ötfős bírálóbizottság döntötte el, kik érdemeljék ki idehaza a karrierguru elnevezést. A manager magazin novemberi számában a győztesek és a bírálóbizottság tagjai is kifejtették: mit jelent számukra a sikeres karrier.

Korábban már beszámoltunk a novemberi manager magazin által bemutatott legérdekesebb karrierváltásokról, legsikeresebb előrelépésekről - a Karrierguruk 2008 projektről. Most megismerhetik az öttagú zsűri (Bayer József, Deák Imre, Márton Péter, Lukács Zsolt, Sághy András, valamint a tíz győztes véleményét arról, mit is jelent számukra a sikeres karrier.

A válaszolók szerint a szakmai teljesítmény, a komoly munka mellett leginkább az örömmel végzett tevékenység, a munkában megélt boldogság, elégedettség jelenti a sikeres karriert.

Bayer József, az Axel Springer Magyarország ügyvezető igazgatója, a bírálóbizottság tagja úgy vélte, a sikeres karrier mögött mindig jó munkateljesítménynek kell állnia. A magyar gazdasági szférában sikeresnek mondhatja magát az, aki a nem túl vállalkozóbarát viszonyok mellett is képes egy vállalatot létrehozni, azt működtetni, folyamatosan továbbfejleszteni, bővíteni, ezzel párhuzamosan egyre több embernek, családnak megélhetést biztosítani.

"Szerintem a sikeres karrier a szakmai előmenetelen alapuló, elsősorban társadalmi-anyagi elismerést jelent" - vélekedett Deák Imre, a Danubius Hotels Nyrt. elnök-vezérigazgatója. "Ez többek között a megfelelő készségek, képességek és egyéb személyiségjellemzők hadrendbe állításával érhető el. Optimális esetben nem maradnak el az elismerést is kiváltó szakmai eredmények, valamint a megérdemelt jó érzés, elégedettség."

"Ha karrierről beszélünk, általában az üzleti szférára gondolunk, ahol többnyire a vállalat bevétele, a vezetett munkavállalók száma, stb alapján jelenthetjük ki, hogy valakinek a pozíciója megfelelő pályán mozog-e, ám sikeres életpályák a civil szférában, a művészvilágban is szép számmal vannak. Sikeres karrierről az beszélhet, aki a pályája során egyre nagyobb feladatokat old meg, s mind szélesebb kör számára teremt maradandó értéket" - vélte Márton Péter, a Lasselsberg csoport/ Zalakerámia Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Zrt. ügyvezető partnere zsűritagként azt a karriert gondolja sikeresnek, amelyben az adott ember számára a tehetsége és a szerzett tapasztalatai közötti egyensúly hozza meg az elismerést. Hosszú távon csak az tud egy adott pozícióban sikeresen dolgozni, eredményeket elérni, aki meg tudja tartani a motivációját. Mivel soha olyan gyorsan nem avult a tudásunk, mint az elmúlt egy-két évtizedben, ezért az állandó tanulás képessége szintén elengedhetetlen a sikerhez.

Az elégedettséget hangsúlyozta Sághy András, a Kienbaum magyarországi ügyvezető igazgatója is: "Elismerésre az méltó, aki felismerte, hogy a siker nem egyenlő a hatalommal, a pénzzel. Egy karrierjét építő vezetőnek a kudarc sem szégyen, mert az a tanulási folyamat, az út, amely a sikerhez visz. A siker végső állapota pedig szerintem a megelégedett élet, amikor harmóniában élünk magunkkal és a környezetünkkel. Ehhez kellenek még a jó emberi kapcsolatok, a szakma iránti elhivatottság, az alázat is."

Az alábbiakban pedig egy-egy rövid gondolat erejéig megismerhetjük, mit gondolnak a sikeres karrierről, maguk a karrierguruk.

Simák Pál, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese
„Egy olyan folyamatos fejlődésre és állandó tanulásra kész ember szakmai pályáját, akin látszik, hogy szereti a munkáját, és megtalálja benne a boldogságot.

Földi Balázs, a Commerzbank Zrt. treasury igazgatója
„Amikor az ember azt csinálhatja, amit szeret. A munkájában ismert és elismert. Bármilyen pozícióban van, számítanak rá, adnak a véleményére, irányítja a dolgok alakulását, és nem azok uralják őt.”

Záprel Zsolt, a McCann Erickson ügyvezető igazgatója
Elégedettséget. Megoldani olyan dolgokat, amire mások azt mondták: nem lehetséges.”

Baltay Kristóf, az Erste Bank Humánerőforrás-igazgatója
„Amikor az ember boldognak, kiegyensúlyozottnak érzi magát. Fontos, hogy milyen bázisról sikerült elérni az eredményeket.A sikerek után álljunk meg, és nézzünk hátra, ünnepeljünk bátran. Ennek hiányában csak végeláthatatlan úton futunk előre céltalanul.”

Dorogházi Krisztina, a Mol csoporthoz tartozó Italiana Energia e Servizi vezérigazgatója
„Egyfelől elismertséget, másfelől az egyéni belső méréseknek való megfelelést. Nem külső elismertségre vágyom, hiszen sok nő van még vezető pozícióban, aki házas, gyereket nevel és van egy cég, s egy jó csapat mögötte. Sikeres előttem az a barátnőm is, aki otthon van három gyerekével, mos, főz, rendbe teszi a kertet. Minden elismerésem az ővé.” 
Lotfi Fárbod, a Walker and Williams Investment Group elnöke
„A siker szubjektív. Mint mondtam, örülnék, ha nem pénzben mérnénk ezt, hanem sikeresnek érezné és mondaná magát egy anya, tanár és bankár egyaránt. Lehet, hogy az egykori tőzsdecápákat hamarosan rémséges emberekként tüntetik fel. A kérdés az, ki hogyan használja fel élete lehetőségeit, hogyan járul hozzá környezete jobbításához.”

Ostermayer Miklós, a Bonduelle kelet-közép-európai regionális igazgatója.
„Fontosnak tartom azt a szakmai tudást, amely előreviszi az embert a ranglétrán, és az elismerést, amikor a szakma is felfigyel valaki munkájára.”

Forgács Tamás, a Deloitte Zrt. vállalati kockázatkezelési tanácsadás üzletágának szenior menedzsere
„Amikor az ember azt csinálhatja, amit szeret. Siker az, amikor elérem a céljaimat, és a feladatokban megállom a helyem, és még jól is érzem magam. Hiszek abban, hogy a becsületes munkavégzést követi később az érvényesülés is.”

Végh József, a K&H Bank humánpolitikai igazgatóságának vezetője
„Ha az ember munkája az, amit örömmel végez, amivel azonosulni tud, ami értéket teremt. Ha azért fizetik, amihez amúgy is nagy kedve van.”

Jamniczky Zsolt, az E-On Hungária központi ügyekért felelős igazgatója:
„Nekem olyan szerencsém volt az életben, hogy soha nem kellett jelentkeznem egyetlen állásra sem, mindig megkerestek a munkaadóim. Sikereimnek és elismert munkámnak köszönhetően nem kellett „eladnom” magam, mint egy jobb versenyló, hanem élhettem a felkínált lehetőséggel. Általában akkor váltottam, amikor az adott cégnél már csökkent az inspirációs faktorom.”

karrierguruk Manager Magazin karrier sikeres menedzser
Kapcsolódó cikkek