Cégvilág

Bedugja a konnektorba és internetezhet is! Fejlesztésbe kezd az IBM

Az IBM egy hosszú ideje létező, de csaknem elfelejtett technológiát élesztene újjá: az elektromos hálózaton keresztül juttatná internetkapcsolathoz a nehezen elérhető felhasználókat.

Az ötlet nem új, hiszen több évtizede köztudott, hogy az internetet akár az elektromos hálózaton keresztül is el lehet juttatni a lakásokba. Az IBM most az International Broadband Electric Communications vállalattal kötött megállapodást arra, hogy újra felélessze a szinte elfelejtett technológiát – tudósít a YahooTech.

A vállalkozás lényege, hogy a költséges és szerelési munkával járó kábelfektetés helyett az elektromos hálózaton keresztül próbálják elérni az Egyesült Államok keleti részének a centrumoktól távol élő lakóit.

"A technológia is fontos, de a lényeg, hogy ezzel nagy lépést tettünk a vidéki területeken élők internettel történő kiszolgálása terén" – elemez Bill Moroney, a Utilities Telecom Council csoport vezetője.

Ugyanakkor az elektromos hálózaton történő internetszolgáltatás eddigi története nem túl dicsőséges, a legtöbb ilyen technológiával foglalkozó vállalkozáas feladta a próbálkozást a technikai akadályok és a rádióamatőrök tiltakozása miatt. Az FCC legfrissebb, 2006-os jelentése szerint mindössze ötezer felhasználó jut internethez a "konnektoron keresztül."

áram elektromos hálózat FCC internet konnektor IBM
Kapcsolódó cikkek