Cégvilág

Bige: "Valóban sokba kerül a műtrágya" – Új start decemberben

Várhatóan decemberben indul újra a termelés a péti Nitrogénművek Zrt.-nél – mondta a Világgazdaságnak Bige László, a társaságot is ellenőrző Bige Holding Kft. tulajdonosa.

A termelés körülbelül egy hónapja állt le kettő-négy hétre, a cég akkori közleménye szerint a kedvezőtlen piaci viszonyok miatt. Az újraindulás a hazai mezőgazdaság finanszírozásán, az időjáráson, sőt – a vízi szállítás miatt – a vízálláson is múlik, túl sokáig azonban nem lehet késlekedni.

Az ország egyetlen pétisógyártójának fel kell készülnie a tavaszi műtrágya-vásárlási időszakra. Magyarországon évente mintegy egymillió tonna nitrogén típusú műtrágya kel el, ennek a mostani péti leállás miatt a 20-25 százaléka esik ki.

A társaság napi hatezer tonna, azaz 250 kamionnyi műtrágya kiszállítására képes, s van még készlete raktáron is. Piaci hírek szerint valójában azért kellett leállnia a Nitrogénműveknek, mert nem tudta eladni a drága pétisót, amelyre októbertől, a banki finanszírozás megvonásától már egyáltalán nem volt kereslet.

Összeomlott a mezőgazdasági piac. "Valóban sokba került a műtrágya – erősítette meg Bige László –, mert az árban megjelent a nyári magas olajár nyomán felszökő gázár."

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

pétisó műtrágya Bige Nitrogénművek
Kapcsolódó cikkek