Cégvilág

Egyesül a Panasonic és a Sanyo

Sajtóértesülések szerint a japán elektronikai konszern, a Panasonic felvásárolja versenytársát, a szintén japán Sanyot. A honi hírügynökség, a Kyodo a vállalatokhoz közeli forrásokra hivatkozva közölte, a két vállalat vezetősége már kész tervvel a kezükben találkoznak arról, milyen feltételekkel kerül a Panasonic irányítása alá a jövő év elején a Sanyo.

A Sanyo a világ legnagyobb litium-ionos PC- és mobiltelefon akkumulátor, valamint napelem gyártója. A tervek szerint a Panasonic megtartja a Sanyo márkanevet, termékstruktúrát így a közel 100 ezer munkahelyet is.

A fúzióval Japán legnagyobb elektronikai konszerne jön létre megelőzve a Hitachi-csoportot. Márciusi egyesüléssel a két társaság együttes forgalma eléri majd a 11 200 milliárd jent, azaz mintegy 89,6 milliárd eurót.

A két társaság vezetője a lapok szerint már októberben megállapodott az átvételről. Mivel a tulajdonosok nem fogadták el az első ajánlatot, az ártárgyalások második köre kezdődik. A fő részvényesek között jegyzik a Goldman Sachsot is.  

fúzió Panasonic elektronikai vállalat Sanyo
Kapcsolódó cikkek