Cégvilág

Hewlett-Packard - Egyik szemük sír, másik nevet

Bizonyos szektorokban a HP meglepően jól teljesített, ugyanakkor az összkép azt mutatja: a sikerágazatok a más, fontos területeken jelentkező veszteségeket kompenzálják. A Wall Street óvatosan figyeli a számítástechnikai óriást.

Bár a legnagyobb alkatrész beszállítók, mint az Intel korábban a PC-eladások várható lassulására figyelmeztettek, a HP az elmúlt negyedévben 21 százalékkal növelte laptop-eladásait. A cég teljes bevétele 19 százalékkal növekedett, ehhez nagyban hozzájárult egy mega-akvizíció, az Electronic Data Systems felvásárlása, amely önmagában majd’ 4 milliárd dollárt dobott az eladásokon – jelenti az AP.

Az elemzők szerint a HP meglepően jó teljesítménye azt mutatja, hogy a vállalat ügyesen ellensúlyozza az egyik szektor veszteségeit a másik nyereségeivel.

Ugyanakkor a Wall Street továbbra is óvatos és attól tart: a válság jövőre jobban sújtja majd a céget, mint azt a menedzsment feltételezi. A bizonytalanságot jelzi, hogy a negyedik negyedév eredményeinek közzétételét követően a HP részvényei 35 centet veszítettek értékükből.

Míg a szerver-ágazatban gyengén teljesített a HP, addig a nyomtatókat ellátó festék és más kellékek eladásai 9 százalékkal emelkedtek. A cég megismételt a korábban ismertetett céljait a teljes évre vonatkozólag, kiemelve, hogy a dollár árfolyama negatívan befolyásolhatja az eredményt. A HP további kiadáscsökkentéssel készült a következő időszakra, amely a vezérigazgató szavai szerint keményebb és nehezebben kiszámítható lesz.

Electronic Data Systems HP Intel Wall Street
Kapcsolódó cikkek