Cégvilág

A Wikipédia és a meztelen kislány - Cenzúra, mellékhatással

Hat brit internetszolgáltató korlátozza a hozzáférést a Wikipédia egyik oldalához, amelyen egy meztelen kislányt ábrázoló album borítója látható. A cenzúra mellékhatásaként a felhasználók más cikkekhez sem férnek hozzá.

Az említett lap cenzúráját az Internet Watch Foundation kezdeményezte, amikor feketelistára tette a Wikipédia egyik szócikkét. Az inkriminált tartalom azért váltott ki tiltakozást a gyerekek jogait felügyelő szervezetből, mert olyan album borítója látható rajta, amely egy meztelen kislányt ábrázol. Nevezetesen a Scorpions 1976-os, Virgin Killer nevű korongjáról van szó. – jelenti a Times Online.

A weblapot hat internetszolgáltató cenzúrázza, a szűrő használata miatt azonban az ezeknél a cégeknél előfizető felhasználók más Wikipédia-tartalmakhoz sem férnek hozzá és szerkeszteni sem tudják a cikkeket.

A Virgin Killer első alkalommal egy körülbelül tíz éves kislány képével jelent meg, de a felháborodás miatt a későbbi kiadások során már változtattak az album borítóján. Ennek ellenére az eredeti kép számos weboldalon látható, így az  Amazonon is.

Scorpions wikipédia album Virgin Killer
Kapcsolódó cikkek