Cégvilág

Beismerték: Szaddámnál kenőpénzzel szerzett üzleteket a Fiat

A Fiat 17.8 millió dollár kártérítést fizet, miután elismerte, hogy leányvállalatai, az Iveco, CNH Italia and CNH France tisztességtelen fizetéseket eszközöltek Szaddám Huszein kormánya számára.

Az amerikai pénzügyi felügyelet, a Securities and Exchange Commission (SEC) derítette ki, hogy a Fiat három leányvállalata, az Iveco, a CNH Italia és a CNH France több mint 4 millió dollár kenőpénzt fizetette Szaddám Huszein kormányának 2000 és 2003 között – tudósít a Times Online.

Az olasz cég elismerte, hogy tisztességtelenül jártak el, amikor fizettek az iraki minisztériumoknak, hogy azok tőlük rendeljenek meg ipari felszereléseket. A csalásra az ENSZ olajat élelemért programja keretében került sor, a Fiat által fizetett pénzek az ENSZ elkülönített számlája helyett az iraki kormányhoz kerültek.

A cég szóvivője szerint az incidens szomorú epizód a Fiat múltjában, hozzátéve, hogy azóta a Fiat szigorú ellenőrzési rendszert vezetett be. A SEC információi szerint az olasz cégcsoport 5.3 millió dollárt nyert a tisztességtelen módon szerzett üzletekkel.

iveco ENSZ Irak fiat Szaddám
Kapcsolódó cikkek