Cégvilág

"A TV üzletág lehúzta őket" - 14 év után először veszteséges lesz a Sony

A Sony rekord méretű, 95 százalékos nettó profit csökkenést könyvelt el a negyedévben. A digitális kamerák és a televíziók iránti gyenge kereslet, valamint az erős jen viselte meg a javarészt külföldre termelő óriáscéget.

A Sony eladásainak 80 százalékát a nemzetközi piacokon bonyolítja, ezért különösen érzékeny a jen árfolyam-ingadozásaira. A cég mai bejelentése szerint a pénzpiaci hatás, valamint a karácsonyi szezonban is gyenge kereslet 95 százalékos nettó nyereségcsökkenést eredményezett a japán gyártónál – tudósít az AP.

A Sony ezzel több rekordot is megdöntött: először könyvelt el veszteséget a harmadik negyedévben, márciusban pedig 14 év után először veszteséget jelent majd be a teljes évre nézve is. A vállalat számára a karácsonyi szezon az év egyik csúcspontja, ilyenkor szokott fellendülni a kereslet a BRAVIA televíziók, Cyber-shot fényképezőgépek és Vaio notebookok iránt. Most azonban a húzóerőt jelentő elektronikai üzletág sem teljesített jól, a Sony pedig bevételének több mint felét a fenti termékek eladásából szerzi.

A TV üzletág tényleg lehúzta őket – kommentálta az eredményt a Macquarie elemzője. A Sony a tervek szerint 185 ezer alkalmazottjából 8 ezret bocsát el és 57 gyára közül ötöt vagy hatot zár be.

cyber-shot tv VAIO veszteség Bravia Sony
Kapcsolódó cikkek