Cégvilág

Automatikusan kikapcsolnak az új Sony tv-k, ha nem nézik azokat

A Sony Bravia televíziók új generációjában az energiatakarékosságot egy szinttel feljebb emelték. A hamarosan a polcokra kerülő V5 sorozat tagjai automatikusan kikapcsolnak, ha senki nem nézi őket.

A Sony V5-ös sorozatú Bravia televízióiban alkalmazza először az új energiatakarékossági funkciót – írja a PC World. Az LCD-re szerelt érzékelők figyelik, hogy van-e valaki a szobában és ha nincs, automatikusan kikapcsolja a képernyőt. A hang azonban hallható marad, ha pedig valaki megérkezik, a kép is újra látható lesz. Ha fél órán keresztül üres marad a szoba, a televízió teljesen kikapcsolja sajátmagát.

A Sony közlése a készüléknek a normál mennyiség felének megfelelő energiára van szüksége a pihenő üzemmódban. A sorozat tagjai általában véve is kevesebb energiát igényelnek, mint elődjeik: a 40 hüvelykes 129 wattot, a 46 hüvelykes 153 wattot fogyaszt. A tavaly piacra dobott V1-es sorozat hasonló tagjainál a két érték 217 és 263 watt volt. Szintén hozzájárul a takarékossághoz az úgynevezett alacsony energia kapcsoló.

A hagyományos televíziók esetében a főkapcsoló elvágta az áram útját, a készülék kikapcsolt állapotban nem fogyasztott áramot. Az LCD-k azonban kikapcsoláskor is energiát igényelnek, mintegy 0.06 wattot. A most beépített kapcsoló javítja ezt, így a fogyasztás valóban nulla lesz a kikapcsolást követően.

lcd Bravia Sony
Kapcsolódó cikkek