Cégvilág

Az előírt feltételek híján nem gyógyíthatnak a kórházak - Székely Tamás interjú

Nincs és nem is volt adósságspirál - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Székely Tamás szakminiszter. Kifejtette azt is, az ÁNTSZ csak azoknak a kórházi osztályoknak ad működési engedélyt, ahol megvannak a gyógyítási feltételeknek, különben máshová kell utalni a beteget.

A szaktárca hozzáfogott a munkaerőgondok. A nővérhiányon a jelenleg munka nélkül lévő egészségügyi szakképzettségűeket visszacsábításával, valamint azzal is segítenek, hogy gyorsított képzést töltik be a segédápolói munkaköröket. A segédápolók a szakdolgozók mellett tevékenykedhetnek. Az orvoshiányt azonban az összes kórházi osztály feltérképezésével lehet csak meghatározni, erre az új gyógyítási minimumfeltétel-rendszer bevezetésével kerül sor. Az ÁNTSZ csak azoknak az osztályoknak ad majd működési engedélyt, ahol megvan a gyógyításhoz előírt létszám, és ezzel együtt megszűnik az ideiglenes működési engedély. Úgy gondolom ugyanis, ha egy kórházi osztály nem felel meg az előírt minimális személyi feltételnek, ott azt haladéktalanul biztosítani szükséges, vagy máshová kell utalni a beteget - mondta a miniszter.

Úgy látja, nincs adósságspirál a kórházakban, hiszen az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületével és a Magyar Kórházszövetséggel tavaly készített közös felmérés alapján 2008 volt az első olyan év a rendszerváltás óta, amikor az adósságállomány 6-7 milliárd forinttal csökkent. Van egy olyan érzésem, hogy néhány szolgáltató megpróbálja kihasználni a rossz gazdasági helyzetet, emiatt aztán lazult a fizetési fegyelem, gyűlnek a kifizetetlen számlák - tette hozzá.

 

Nem tart attól, hogy a beszállítók a tartozásaik miatt leállnak a kórházaknak való szállításokkal. Az intézményi menedzsmentnek is végig kell gondolni, hogy a számára engedélyezett gyógyítási teljesítményvolumen-korlátot mennyire lépi túl. A sürgős eseteket – ezek a beavatkozások 30 százalékát teszik ki – el kell látni, ám a maradék 70 százalék tervezhető ellátás, amelyet a várólistákkal lehet kezelni.

gyógyítás minimum feltételek kórházak létszámhiány adósság
Kapcsolódó cikkek