A kormányzati hivatal közleménye szerint a minőségellenőrzési vizsgálatok során kiderült, hogy a Franciaországban gyártott, az Unilever csoporthoz tartozó Signal 2 márkajelzésű fogkrémben dietilén-glikolt, a fagyállók előállításához is használt vegyi anyagot találtak.

Ez a vegyszer súlyosan mérgező hatású, ezért az egészségügyi miniszter kéri az iraki kormányt, hogy tiltsa be a márka forgalmazását az országban.

Az Unilever szerint a termékeik nem tartalmaznak dietilén-glikolt.

"Ezt az anyagot nem használja a cégcsoport, és mivel a cég termékeinek előállítása minden telephelyen ugyanazon gyártási eljárás szerint zajlik, a fogkrém minden bizonnyal hamisítvány" – mondta a vállalat franciaországi szóvivője, Sophie Jayet. A képviselő hozzátette még, hogy bár a Signal 2 fogkrémet több európai országban és a közel-keleten is lehet kapni, de ez a termék Franciaországban nem kapható, és még csak nem is itt gyártják.
A dietilén-glikol két évvel ezelőtt okozott már problémákat Latin Amerikában. Akkor fogkrémben és köhögés elleni szirupban találták meg ezt az anyagot. A Kínából származó hamisítványok tucatnyi ember halálát okozták.