Cégvilág

Hét éven át támogatná a kormány az elbocsátandó dolgozókat - Utolsó kísérlet a Lufthansától

A német Lufthansa tesz még egy utolsó kísérletet, hogy megvívjon az Air France-KLM-mel az Alitalia stratégiai partnerségéért.

Hétfőn telekonferencián tárgyal a német légitársaság és az Alitalia új vezetése. Az Alitalia a várakozásoknak megfelelően az Air France-KLM légitársaságot választotta stratégiai partneréül, számolt be az óév utolsó napján az olasz Milano e Finanza üzleti lap. A megállapodást legkésőbb január 12-ig készülnek aláírni, az új Alitalia hivatalosan január 13-án startol. Bár a tárgyalások hivatalosan már lezárultak, egyes politikai erők, köztük a milánói városvezetés még mindig remélik, hogy a Lufthansa lehet a stratégiai partner, mert a német légitársaság több csomópontos repülési rendszerét alkalmasabbnak ítélik az Alitalia számára.

Az üzleti lap beszámolója szerint az Air France-KLM páros 25 százalékos részesedést szerez 310 millió euróért az átalakult olasz légitársaságban. Előzőleg hosszas tárgyalások után a CAI olasz befektetőcsoport szerezte meg a kormány jóváhagyásával az Alitalia légitársaságot, valamivel több mint egymilliárd euróért, majd megállapodott az Air France-KLM-mel 25 százalék átadásában.

A CAI az Alitalia életképes részlegeit összevonni tervezi az olasz Air One légitársasággal. Eddig a "régi" Alitalia 10 150 dolgozóját vették át, és 3250 munkahelyet szűntettek meg. Az elbocsátandó dolgozóknak a Berlusconi vezette kormány hét éven át tartó szociális támogatást ígér.

CAI Lufthansa Alitalia
Kapcsolódó cikkek