Cégvilág

Kártérítési per indulhat az E.On ellen a gázhiány miatt

Kártérítési pert helyezett kilátásba az osztrák Agrana konszern, mert az E.On január 7-től leállította, illetve drasztikusan visszafogta a gázszállításokat a társaság tulajdonában lévő szabadegyházi Hungrana Kft.-nek – közölte Johann Marihart, az Agrana vezérigazgatója.

 Előző nap az E.On értesítette a kukorica-feldolgozással foglalkozó Hungranát a gázszállítás csökkentéséről, de ennek időzítése és kivitelezése az Agrana szerint nem felelt meg az energiahatósági követelményeknek.

A hazai intézkedés ugyanis az első és a második energiakorlátozási kategóriába eső ipari vállalatokra vonatkozott, miközben a Hungrana a hármas csoportba tartozik. Emiatt követelhet most kártérítést az Agrana, de ennek mértékéről a vezérigazgató egyelőre nem nyilatkozott.

Érthetetlen, miért sorolták a Hungranát a korlátozásban érintett vállalatok közé, mivel a cég szerződése egyértelműen tartalmazza a harmadik kategóriás minősítést – mondta Lengyel Attila, a társaság ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a vállalatnak ráadásul „barátságtalanul” rövid idő alatt kellett volna nullára csökkentenie a felhasználást, és ez milliárdos veszteségeket okozott volna.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Agrana gázvita E.On Hungrana
Kapcsolódó cikkek