Cégvilág

Változás a III. gázkorlátozási kategóriában

A kormány a III. gázkorlátozási kategóriát két alponttal egészítette ki, továbbá lehetővé tette a korlátozásban hátrább sorolt fogyasztók ellátásának korlátozását akkor is, ha az előttük lévő csoport fogyasztásának korlátozása nem teljes körű - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny legújabb számában jelent meg.

A Magyar Közlöny szerdára dátumozott, idei 2. számában a kormány módosítja a földgáztörvény végrehajtási rendeletét. Mint ismert, a gázkorlátozásnak öt kategóriája létezik, az elsőbe tartoznak az óránként 2.500 köbméternél többet, a másodikba az 500 és 2.500 köbméter közti, míg a III. kategóriába az 500 köbméternél kevesebbet használó ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági fogyasztók. (A IV. kategória a kommunális fogyasztóké, míg az V.-be a háztartások tartoznak.) Az új rendelet a III. kategóriás fogyasztókat tovább bontja III./A, illetve III./B kategóriára. A III./A kategóriába a 100-500 köbméter óránkénti fogyasztás közé eső ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági felhasználók tartoznak.

A III./B kategóriába viszont mindazon ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági fogyasztók bele értendők, akik a megelőző - I., II., III./A - kategóriákból kimaradtak, vagyis a 100 köbméternél kevesebbet használók. Az eredeti rendelet kimondta, hogy a korlátozást az I. kategóriától kell indítani, és a következő kategóriába tartozók mindig csak akkor korlátozhatók, ha a korábbi kategóriába tartozók teljes korlátozása megvalósult. A módosítás szerint a lakosság alapvető szükségletének kielégítése miatt a rendszerirányító e sorrendtől eltérhet, viszont előzetesen tájékoztatnia kell a Magyar Energia Hivatalt. A hivatal a tájékoztatástól számított egy órán belül megtilthatja az ilyen korlátozást.

kategória kormány gázkorlátozási
Kapcsolódó cikkek