Cégvilág

Vigyázat! Arzén van az italporban

Arzént tartalmaz a neten rendelhető italpor, ezért a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal arra kéri a hazai fogyasztókat, hogy ne vásároljanak belőle - áll a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal és az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály közleményében.

Az gyors veszélyjelző (RASFF) rendszerén keresztül hívta fel az Egyesült Királyság élelmiszer-ellenőrző hatósága az egyes tagállamok figyelmét arra, hogy két személy betegedett meg, miután Ausztriából származó, a Fangocur nevű cégtől interneten keresztül rendelhető Fangocur Mineral Drink nevű italporból fogyasztottak. A hozzáadott ásványi anyagokat tartalmazó italporban a brit szakemberek magas arzén-koncentrációt mértek - hívta fel a figyelmet az élelmiszer-biztonsági hivatal.

A szervezetbe jutó arzén az enzimekhez kapcsolódva befolyásolja a sejtfolyamatokat. Akut mérgezés esetén az arzén elsősorban a bél nyálkahártyájára hat, a tünetek hirtelen lépnek fel (hányinger, hányás, híg széklettel járó hasmenés, izzadás, nyelőcső-irritáció), melyet ájulás és súlyos esetben halál követhet. A krónikus arzénfogyasztás tünetei gyengeség és fáradtságérzet lehetnek. Az arzén iránti érzékenység egyéni. A Brit Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján tájékoztatást adott ki a fogyasztók számára, melyben a termék veszélyére hívja fel a figyelmet.

Tekintettel arra, hogy e termék az Interneten keresztül hozzáférhető, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal arra kéri a hazai fogyasztókat, hogy ne vásároljanak ebből az italporból. Interneten történő rendelés előtt mindig győződjenek meg arról is, hogy az adott honlapon fel van-e tüntetve a terméket forgalmazó vállalkozás neve, elérhetősége (címe, telefonszáma). Ez főként akkor fontos, ha először rendelünk valahonnan. A rendszeresen egy helyről rendelők bizalmát erősítheti, ha alkalmunk van személyesen is meggyőződni arról, hogy a vállalkozás mögött legális vállalkozás működik. Előfordul ugyanis az, hogy olyan cégek hirdetik szolgáltatásaikat és termékeiket, melyek nem csak, hogy nincsenek nyilvántartva, de megfelelő szakmai ismeretek hiányában olyan termékeket kínálnak, melyek fogyasztása veszélyes lehet.

arzén italpor
Kapcsolódó cikkek