Ukrajnai áramimportunk leállásának okairól nyilatkozott az Unian ukrán hírügynökségnek az ország illetékes minisztere. Oleg Bugajev alapvetően a Mavir Zrt-t okolja a történtekért. A hírügynökség cikkének fordítását változatlan formában ismertetjük, de hozzátesszük, hogy a Maviron ténylegesen csak a rendszerirányítás fizikai része kérhető számon. Egyéb intézkedéseit a szabályozás előírásai, 100 százalékos tulajdonosa, az MVM Zrt. akarata, azon keresztül pedig az állami – azaz sok esetben politikai – szándékok határozhatják meg.

„A magyar rendszerirányító - a Mavir – nem egyezteti az ukrán fél által javasolt határon átnyúló kapacitás-elosztást a villamos energia szállítói között és egyoldalúan blokkolja az ukrán vllamos energia útját” - tájékoztatta az újságírókat szerdán Kijevben Oleg Bugajev. A tüzelőanyag és energetikai miniszter első helyettese elmagyarázta, hogy a Mavir ezen lépései miatt 2009 elejétől a az ukrán villamos energia magyarországi szállítása kizárólag tranzit útvonalon Szlovákián vagy Románián keresztül történik; e két országba az ukrán villamos energiát akadályok nélkül lehet exportálni. Még akkor sem került sor ukrán villamos energia magyarországi szállítására, amikor Oroszország leállította a földgáz Ukrajnán át történő európai, ezen belül magyarországi szállítását –közölte a tisztségviselő.

Az Ukrinterenergo állami vállalat igazgatóhelyettese, Tyihoncsuk Irina Kijevben szerdán azt közölte az újságírókkal, hogy bár a Mavir lépései megakadályozták a villamos energiának a magyar határon való átjutását, mégis az európai országokba irányuló villamos energia exportmennyiségét ez a tény nem befolyásolta. Az Ukrinterenergo a határon értékesíti az áramot. Azt, hogy melyik országba és milyen mennyiségben kerül ukrán villamos energia, a piaci konjunktúra függvényében vevők - európai energiakereskedők – döntik el – tette hozzá Tyihoncsuk asszony. Szavaiból kiderült, hogy a burstin i szigetről Magyarországra, Szlovákiába és Romániába 2009 januárjában – az előzetes becslések szerint – közel 320 millió kW/óra villamos energiát szállítottak, ami megfelel a 2007. januári mennyiségnek. „Az elmúlt hónap során a burstini szigetről történő szállítások 2008 januárjához képest mindössze 10-11 százalékkal csökkentek. De ennek a csökkenésnek az európai ipari termelés visszafogott volta és az ebből adódó villamos energia iránti kereslet esése az oka” – így magyarázta az eseményeket Tyihoncsuk asszony. Véleménye szerint a Mavir viselkedése megkárosítja a magyarországi fogyasztókat, hiszen a közvetlenül Ukrajnából érkező villamos energia versenyezhetne a helyi termelők villamos energiájával, ami a gazdaságilag indokolt árak kialakításához vezethet.

Az ukrán tüzelőanyag és energetikai minisztérium forrása tájékoztatta távirati irodánkat (tehát az Uniant – a szerk.), hogy a Mavir viselkedésével arra kívánja késztetni az Ukrinterenergót, hogy Kapolyi Lászlónak Magyarország leggazdagabb emberének cégén – a System Consulting Zrt-n – keresztül az állam számára előnytelen feltételek mellett szállítson ukrán áramot. (Kapolyi nem az ország leggazdagabb embere, hanem az Országgyűlés leggazdagabb képviselője – a szerk.) A Mavir már 2008-ban részlegesen blokkolta az ukrán áramimportot, amikor az Ukrinterenergo elkezdte csökkenteni a System Consulting szállítási kapacitását és egyidejűleg megkísérelte növelni a magyarországi Ukrenergy Trade Zrt. felé irányuló szállításait, amelyben az ukrán állami vállalatnak 52 százalékos részesedése van.

A Mavir „blokkoló tevékenysége” ahhoz vezetett, hogy 2008-ban az ukrán-magyar villamos energia-szállítások mennyisége 2007-hez viszonyítva 40 százalékkal, 2,193 milliárd kW/órára csökkent, míg a szomszédos Szlovákiába közel ötszörösére 1,838 milliárd kW/órára emelkedett. Emellett a közvetlenül Szlovákiába irányuló ukrán áram egy részét Magyarországra szállították. A burstini sziget európai országokba (Szlovákiába Magyarországra és Romániába) irányuló ukrán áram exportja - az ukrán tüzelőanyag és energetikai minisztérium adatai alapján - az elmúlt év során 3,1 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva és elérte a 4,102 milliárd kW/órát.

A rendszerirányítók által egyeztetett közvetlen ukrán-magyar villamos energia szállítások maximális kapacitása 455 MW. Az Ukrinterenergo úgy tervezte, hogy 2009, január 1-től három magyar cégnek ad el villamos energiát: az Ukrenergy Trade Zrt.-nek (250 MW), Energy Capital Zrt.-nek (105 MW) és Emfesz Kft.-nek (100 MW). Az Ukrenergy Trade és az Energy Capital, amelyeknek lehetősége van arra, hogy tranzit úton hozzák be az ukrán áramot Szlovákián és Románián át, az év elejétől már vásárolnak ukrán villamos energiát, míg az Emfesz ezt nem teszi. Az Ukrinterenergo 2009, január 1-től nem szállít villamos energiát a System Consultingnak.