Cégvilág

A Hudsonra tett repülőgép esetét utánozta a Malév - Fotók!

Megirigyelhette a Malév a Hudson folyón sikeres kényszerleszállást végrehajtó amerikai Chesley Sullenberger pilótát, illetve a viszonylag zökkenőmentes mentést.

 A magyar légitársaság tavaly legtöbbet repült légutas-kísérői és pilótái tegnap ugyanis megmutatták: ők is képesek a bravúrra, igaz, a helyszín nem a Duna, hanem az Aquaworld úszómedencéje volt, ahol bemutatták a vízre történő kényszerleszállás esetén alkalmazott mentési eljárást. A legtöbbet és leggyakrabban repült maléves légiutas-kísérők köszöntésére már második alkalommal kerül sor.

Idén először a légitársaság a legtöbb repült órát teljesítő pilótáit is elismerte. A vállalaton belüli szakmai program fő célja a motiváció és a végre hajtott teljesítmény elismerése. A Malév légiutas-kísérői a nemzetközi előírásoknak megfelelően rendszeresen gyakorolják az utasok vészmentését, a repülőgép gyors kiürítését és elhagyását a Malév oktatási központjában.

A vízimentés során kulcsfontosságú szerep jut a mentőmellények helyes használatának, melyek minden repülőgépen az ülés alatt találhatók, és csak a repülőgép elhagyását követően kell felfújni az utastérben való könnyebb mozgás érdekében. A sikeresen evakuált utasokat a légiutas-kísérők a repülőgépen található felfúható speciálisan felszerelt tutajokba mentik, ahol az utasok és a személyzet biztonságban várhatják meg a segítséget.

A mentőtutajok felszereléséhez túlélőcsomag is tartozik (édesvíz, szemkenőcs, tükör, vízfertőtlenítő, csokoládé), továbbá jelzőrakéta készlet, kézi pumpa, hullámzás csillapító, valamint tutaj-javító készlet segíti a mentést végző légiutas-kísérők munkáját. Ezek alkalmazását ugyancsak rendszeren gyakorolják, csakúgy, mint a vízben tartózkodás során a kihűlést minimalizáló testhelyzetet is. A gyakorlatokhoz kapcsolódóan a személyzet megtörtént nemzetközi eseteket is kiértékel, valamint úszóoktatók segítségével megismerkedhetnek a vízimentés alapfogalmaival is.

Malév repülőgép Hudson kényszerleszállás
Kapcsolódó cikkek