Cégvilág

Az import rózsa drágult leginkább - Nőnapi statisztika

Mindössze 10-20 százalékkal emelkedtek a virágárak az idei nőnap előtt – derül ki lapunk körképéből. A kereslet lanyhulását jelzi, hogy Valentin-napkor a drágulás mértéke még a 30 százalékot közelítette.

Főként a hazánkban is könnyen megtermeszthető fajtáknál (tulipán, nárcisz, gerbera) volt mérsékelt a drágulás, ám azoknál a növényeknél, amelyeket nagy mennyiségben külföldről hoznak be, az áremelkedés mértéke is nagyobb volt, mint például a rózsánál – ebből télen az eladott mennyiség közel 80 százaléka importból származik –, amelynek szálját helyenként a megszokott ár másfélszereséért is árulták.

A nőnapi virágforgalom az éves értékesítési bevétel 10-15 százalékát teszi ki. Ám az idei nőnap vasárnapra esett, s ez a forgalom szempontjából nem a legideálisabb – panaszolták a megkérdezett kertészek és kereskedők. Már az idei első nagy, a virágforgalom szempontjából jelentős ünnepen, Valentin-napon is érződött a kereslet csökkenése az előző évhez képest, igaz, jóval kisebb mértékben, mint Nyugat-Európában.

Míg Németországban, Hollandiában 25-30 százalékos visszaesést is tapasztalhattak a kereskedők, Magyarországon csak helyenként, főként vidéken volt hasonló mértékű zuhanás – tájékoztatott Gombás Attila, a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesületének elnöke.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

ár drágul Virágkereskedők Szakmai Egyesülete rózsa nárcisz nőnap virág Valentin piac
Kapcsolódó cikkek