Cégvilág

Egyre olcsóbb a telefonálás

Tavaly 19,49 euróra csökkent egy átlagos európai mobiltelefon-számla havi összege a tavalyelőtti 21,48 euróról – állapítja meg tegnap közzétett ágazati jelentésében az Európai Bizottság. Magyarországon továbbra is alacsonyabb az átlagos havi számla, ám tavaly nem csökkent az összege: éppúgy 15,02 euró (mintegy 4500 forint) volt, mint 2007-ben.

A mobiltelefon-használat nő, a fogyasztói árak pedig csökkennek – olvasható a bizottsági jelentésben. Eszerint az európai távközlési ágazat ellenáll a gazdasági lassulásnak.

Tavaly az lakosságára vetített 119 százalékos mobiltelefon-elterjedtséggel (ami 7 százalékpontos emelkedést jelent 2007-hez képest) Európa az Egyesült Államokat (87%) és Japánt (84%) megelőzve világelső volt a mobiltelefon-szolgáltatásokban.

A gazdasági válság ellenére az EU GDP-jének mintegy 3 százalékát kitevő távközlési ágazat 2008-ban tovább nőtt, bevételei meghaladták a 300 milliárd eurót, ami 1,3 százalékos növekedést jelent 2007-hez képest, meghaladva a gazdaság többi területének (mindössze 1 százalékos) növekedését. Az ágazat versenyképessége a fogyasztóknak a legelőnyösebb, mivel ők kevesebbet fizetnek és jobb árérték-arányú szolgáltatást kapnak.

Mára már a fogyasztók 75 százaléka rendelkezik legalább 2 megabites internetkapcsolattal (ami lehetővé teszi például az interneten keresztüli televíziózást). A Bizottság jelentése azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy jobb európai koordináció híján a nemzeti szabályozások következetlensége alááshatja az egységes távközlési piac előnyeit.

„Európa világelső a mobilkommunikáció terén, mivel egyre többen használnak mobiltelefont és mobil-széles sávú szolgáltatásokat. A világgazdasági válság ellenére az európai fogyasztók minden eddiginél többet kommunikálnak telefonon és az interneten keresztül. Ez jó hír egy olyan ágazat számára, amely segíthet Európának a visszaesés leküzdésében” – mondta Viviane Reding, az EU távközlési biztosa.

„Mégsem ülhetünk a babérjainkon. Meg kell erősítenünk a nemzeti távközlési felügyeletek függetlenségét. Tisztességesebb verseny kell a vezetékes és a mobilszolgáltatók között. Végezetül meg kell akadályoznunk az EU előírásainak megkerülését. Különösen az aggaszt, hogy sok tagállam külön utat követ a nagysebességű internethálózattal kapcsolatban.” – mondta Reding.

mobiltelefon EU mobil Európai Unió Viviane Reding
Kapcsolódó cikkek