Cégvilág

Figyelem! Rákkeltő anyag lehet a gabonapelyhekben - Nemzetközi ételbotrány?

Az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági szakértői pénteken tanácskozást kezdenek annak a potenciálisan rákkeltő anyagnak a szabályozásáról, amit több európai országban is felfedeztek gabonapelyhekben.

A nyomdafestékekben és lakkokban található vegyi anyagról, a 4-methylbenzophenone-ról (4-MBP) van szó, ami a csomagoláson - többnyire kartondobozok felületén - áthatolva bekerülhet az ételbe. Eddig Belgium, Németország, Görögország, Portugália és Spanyolország jelezte, hogy érintve van az ügyben, és ki is vonta a forgalomból ezeket a termékeket. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal(EFSA) még a hét elején adott tájékoztatást arról, hogy a gyerekek számára veszélyes lehet, ha sok olyan gabonapelyhet fogyasztanak, amelyeknek a csomagolásán ilyen vegyi anyagot tartalmazó festék van - idézi a Hírszerző a távirati irodát.

Ugyanakkor az EFSA állásfoglalása szerint a vegyi anyag csak igen nagy mennyiségű fogyasztás esetén jelenthet kockázatot a gyerekek számára - vagyis ha valaki az eddig talált legszennyezettebb terméket fogyasztja rendszeresen. Mindamellett az EFSA jelezte, további információkra van szüksége ahhoz, hogy felmérje, mennyire káros az egészségre ez a vegyi anyag.

rák gabonapehely rákkeltő anyag
Kapcsolódó cikkek