Cégvilág

Ismét elindult a SZÉP, örömmel fogadták

A hét végén kétezernél többen 7500 térítésmentes szűrővizsgálatra jelentkeztek a szaktárca által újra indított SZÉP programon. Kiderült, sok a túlsúlyos és a magas vérnyomással élő.

Több mint kétezer látogatója volt a Szűréssel az Életért Program (SZÉP) ingyenes szűrővizsgálatainak, Ibrányban, Demecseren, Cigándon és Záhonyban. A résztvevőkön közel 7500 vizsgálatot végeztek el a szakorvosok és a szakdolgozók - tájékoztatott az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya. Az Egészségügyi Minisztérium szervezésében újra indult SZÉP idei újdonsága, hogy nem a nagyvárosokat, hanem kifejezetten a hátrányos helyzetű térségek kistelepüléseit keresi fel. A rendezvénysorozat célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése és annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk saját egészségünk megőrzéséért.

A SZÉP április 4-én Nagybajomra, Kadarkútra, április 5-én Szentlőrincre és Csurgóra látogat el. A hétvégén a legnagyobb érdeklődést a szakorvosok által végzett vizsgálatok, a szemészet, a fogászat és a bőrgyógyászat váltotta ki, emellett folyamatos volt a vérnyomás, a vércukor, a BMI index és a boka/kar index standok látogatottsága is. A látogatók 90 százaléka elvégeztette a vércukor, vérnyomás és BMI index vizsgálatokat. A kapott eredmények szerint nagyon sok a túlsúlyos és a magas, 160/100 feletti vérnyomással élő lakos. A bőrgyógyászati szűrést végző szakorvosok 33 résztvevőnél rosszindulatú bőrelváltozás-, 8 esetben melanoma-gyanút fedeztek fel. A szakorvosok ezen esetek egy részénél azonnali műtétet javasoltak.

A szemészeti vizsgálatokon a szakorvosok sok olyan látogatót szűrtek ki, akiknek szemüvegre lenne szükségük illetve 4-5 esetben glaukómára utaló tüneteket fedeztek fel. A fogászati/szájüregi vizsgálatok 10 esetben jelezték szájüregi rosszindulatú elváltozás gyanúját. Sok látogató kereste fel az ortopédiai standot, ahol sajnos a vizsgált esetek 80 százalékban lúdtalpat és nagyon sok esetben a hanyag tartás miatt eldeformálódott gerincet találtak.Ibrányban és Záhonyban az ÁNTSZ szűrőkamionján szervezett mammográfiás vizsgálatokat végeztek, melyen több mint 230 hölgy vett részt.

Egészségügyi Minisztérium szűrések SZÉP
Kapcsolódó cikkek