Cégvilág

Kiderült az eltitkolt fizetés: mennyit is kap valójában Makelele?

Havi bruttó 285 ezer eurós jövedelmével Claude Makelele csapatkapitány a francia bajnokság és a jelenleg második Paris Saint-Germain legjobban fizetett játékosa.

A PSG tagjainak 101 ezer eurós átlagkeresete duplája a Ligue 1-ben érdekelt labdarúgók jövedelmének, és 75-szöröse a francia minimálbérnek - írja a távirati irodára hivatkozva a bama.hu.


A Le Parisien című lap kedden nyilvánosságra hozta a PSG valamennyi futballistájának eddig titkolt fizetését, amiből elsősorban a nagy különbségek tűnnek ki. Makelelét a toplistán Ludovic Giuly követi havi 260 ezer euróval, harmadik helyen pedig Mateja Kezman áll 250 ezer eurós havi fizetéssel.

A szerb csatár kiemelt bére elsősorban azért meglepő, mert az elmúlt nyolc hónapban csak egyetlen gólt szerzett. A 15 gólos Guillaume Hoarau viszont "csak" havi 80 ezer eurót vihet haza, de a szezon másik nagy felfedezettje, Stéphane Sessegnon is csupán 120 ezer eurót kap havonta. A legkevesebbet a pályán ritkán látható hátvéd, Larrys Mabiala keresi - negyvenszer kevesebbet, mint Makelele -, de hétezer eurós fizetése is egy francia felsővezető bérének felel meg. A PSG előző csapatkapitánya, Pedro Pauleta fizetése egyébként a lap szerint havi bruttó 360 ezer euró volt.

Az újság által megkérdezett gazdasági szakember, Frédéric Bolotny szerint a PSG játékosainak átlagkeresete kimagaslónak tűnhet a francia ligához vagy a csapat elmúlt években mutatott teljesítményéhez képest, de európai összehasonlításban egyáltalán nem magas. Az angol bajnokságban az átlagkereset havi bruttó 150 ezer euró. John Terry, a Chelsea hátvédje és kapitánya a világ legjobban fizetett játékosaként például havi 816 ezer eurót keres, de a listán őt követők is európai labdarúgók: Thierry Henry 759 ezer eurót kap Barcelonában, Cristiano Ronaldo pedig havi 708 ezer euróért játszik Manchesterben.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek