Cégvilág

Kormányzati segítő csomag készül a Dunaferrnek

A kormány segítő csomaggal szándékozik hozzájárulni ahhoz, hogy a Dunaferr az egész ágazatot sújtó piaci nehézségek közepette fenn tudja tartani azt a sikeres tevékenységet, amelyet a megelőző években kialakított - jelentette be Kiss Péter csütörtökön Dunaújvárosban.

A kancelláriaminiszter sajtótájékoztatón elmondta: az ágazat egészében általában - s nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában - mintegy húsz százalékot meghaladó a piaci megrendelések csökkenése. "Nyilvánvaló, hogy a Dunaferrnek ehhez alkalmazkodó lépéseket kell tenni, a kormány pedig a megelőző hetekben, a Dunaferr kezdeményezését követően, tárgyalássorozatot indított el, s megbízta a Magyar Fejlesztési Bankot, valamint a nemzeti fejlesztési gazdasági minisztert, hogy készítsen elő egy olyan csomagot, amely erre a célra alkalmas" - mondta a miniszter.

Ez a program három pillérből áll, s várhatóan a jövő héten hoz róla döntést a kormány - tette hozzá Kiss Péter. Az első pillér az a 9-10 milliárd forintos nagyságrendű hitel- és garanciakezdeményezés, amelyet a Dunaferr tett. Ennek szakmai részleteit most vizsgálják abból a szempontból, hogy miként tudja elősegíteni a megfelelő beszállítói kör fenntartását és a beszállítói tartozások kiegyenlítését.

A segítő csomag második lépése a "közös, távlatos gondolkodás", hiszen az év végével letelik a Dunaferr és a kormány közötti privatizációs szerződés. "Lehetségesnek tartjuk e szerződésnek - elsősorban a foglalkoztatásra és a tevékenység fenntartására irányuló elemek hangsúlyozása melletti - folytatását." Ez azonban pozíciós tárgyalást igényel a felek között - mondta Kiss Péter.

A csomag harmadik elemeként az átmeneti helyzetre vonatkozó külön segítséget nevezte meg a kancelláriaminiszter. Mint mondta, az erre vonatkozó feladat megoldása a szociális tárca feladata, "a 4+1 program, illetve a válságövezetekre irányuló külön alap felhasználásával". Ez elsősorban arról szól, hogy az átmeneti nehézségek közepette hogyan lehet fenntartani a foglalkoztatást, illetve hogyan lehet biztosítani a bérek kifizetéséhez a hátteret - fejtette ki a kancelláriaminiszter. Mint mondta, a miniszterelnök felhatalmazása alapján a jövő héten a gazdasági, a szociális és a pénzügyi tárca vezetői hozzák meg a döntést a három elemből képzett támogató, segítő csomagról, a részleteket pedig a szakértők folyamatosan megtárgyalják a Dunaferr képviselőivel.

kormány Dunaferr segítő csomag
Kapcsolódó cikkek