A MÁV Zrt. a vontatási célú gázolajellátó berendezések korszerűsítése érdekében komoly átalakításokat végeztetett az elmúlt időszakban, hogy elavult gázolajtárolói megfeleljenek a környezetvédelmi elvárásoknak. Tervszerűen és tudatosan figyel a környezetre, közleménye szerint ezt bizonyítja az is, hogy a nemrég megalkotott CSR-stratégia (társadalmi felelősségvállalás) egyik fontos pillére a környezettudatos vállalat kialakítása.

Most a kecskeméti vasúti vontatási terület korszerűsítése és a Baross utca felől épített hangszigetelő fal hozott jelentős eredményt. Egyrészt a létesítmény megfelel a műszaki előírásoknak, másrészt teljesült a lakosság rég áhított vágya is. A munkák célja az volt, hogy megszűnjön az üzemi területen az olaj elcsöpögéséből eredő talaj, valamint a felszín alatti és feletti vizek szennyeződése. A tároló rendszer immár minden tekintetben biztonságos, környezetkímélő, modern technológiával készült. A beruházás 200 millió forintba került.

A vasúti társaság eleget tett a szakhatóságok előírásainak, illetve a lakossági és önkormányzati kéréseknek is, amikor felújította a Baross utcai oldalon található kerítés-, illetve falszakasz, amely a töltőberendezés környezetében van. A telephely korszerűsítésénél a zajterhelésre is figyelt a vasút. Környezetvédelmi hatóság írja elő, hogy a berendezés kibocsátott zaja nem lépheti túl a megengedett mértéket. Ezért tavaly decemberben független szakértővel zajmérést végeztek, ahol megállapították, hogy a gázolajellátó berendezés zajkibocsátása megfelelő, az a határérték alatt van, a tartályok engedélyeztetése zajvédelmi szempontból nem esik kifogás alá.

És így tovább...

A vasúttársaság célja a jövőben is az, hogy kellő anyagi ráfordítással a meglévő technikai létesítményeit olyan műszaki állapotba hozza – egyúttal olyan környezetet teremtsen –, amelyek gazdaságos üzemeltetésűek, biztonságosak és a lehetőségeket kihasználva maximálisan illeszkednek a környezetükbe, emelve ezzel is a vasúti szolgáltatások színvonalát.