Cégvilág

Megalakult a pszichiátriai betegellátás új központja

Minden a pszichiátriai ellátással kapcsolatban felmerülő kérdésben kompetens intézményként működik mától az Országos Pszichiátriai Központ (OPK), amelyet ma délelőtt adott át az egészségügyi miniszter.

Az OPK létrehozását az OPNI bezárása tette indokolttá. Az OPK az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szervezeti keretei között működő Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ (OSZMK) önálló szervezeti egységeként alakították ki a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán, hiszen a pszichiátriai kutatások jelentős része korábban is az egyetem tanszékein zajlott - mondta a központ mai átadásán Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A tárca célja egy olyan új típusú, az ágazat egészét felölelő szakmai és módszertani központ kialakítása volt, amely biztosítani tudja a szakterület országos szintű összefogását, szervezését és képviseletét. A központ nem betegellátást, hanem – a szakfelügyelő főorvosokkal közösen – módszertani munkát végez. Feladata ezen orvosi szakterületről az adatgyűjtés- és, feldolgozás a működési körülményekről, részvétel és tanácsadás szakmai kódrendszerek karbantartásában, a pszichiátriát érintő finanszírozási szabályok változásának hatásvizsgálatában, s a kutatási munka koordinálásában. Emelni szeretnék a betegellátás színvonalát és részt vesznek a pszichiátriával kapcsolatos jogi kérdések előkészítésében. A központ egyik rövidtávú feladata, hogy felmérje a szakterület humán erőforrásait, és részt vegyen a szakmai minimumfeltételek kidolgozásában.

Az OPK kialakításával párhuzamosan az egészségügyi tárca – szintén a szakterület szoros együttműködése mellett - megkezdte a mentális egészség fejlesztéséről szóló Lelki Egészség Országos Program széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetését is, mely a március 4-én megtartott konszenzus konferenciával zárult le. A központ létrehozását az indokolta, hogy 2007-ben megszűnt az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet. Az addig ott folyó betegellátást különféle kórházakhoz csatolták, az országos intézeti feladatokra pedig létrehozták az OPK-t.

OPNI Országos Pszichiátriai Központ Semmelweis Egyetem
Kapcsolódó cikkek