Cégvilág

Négyszáz gyógyszerért kellene többet fizetni

Négyszáz gyógyszer kerülhet átlagosan 70 forinttal többe a betegeknek, mivel ennyivel csökkenne a társadalombiztosítási támogatás, ha a kormány megváltoztatja a gyógyszer ártámogatási rendszert.

A készülő javaslat szerint bizonyos készítmények esetén, ha a beteg a drágább gyógyszert kéri, akkor is csak az olcsóbb gyógyszer támogatási mértékét kaphatja meg. Az egészségügyi miniszter szerint az új szabályozás nem vonatkozna azokra a gyógyszerekre, amelyek 100 százalékos kedvezményt kapnak.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint az új rendszer sokat árthat a betegeknek és a patikusuknak is. A szaktárca ettől a javaslattól 3-4 milliárdos megtakarítást remél. Az ártámogatási rendszer megváltoztatását célzó javaslat még nem készült el teljesen, a szaktárca várhatóan a jövő héten ismerteti a részleteket. A változtatás része annak a csomagnak, amely az egészségügyi ágazatra kiszabott megtakarításokat tartalmazza. Korábban beszámoltunk róla: a Pénzügyminisztérium szerint az ágazatban 30 milliárd forintot kell megtakarítani, ennek egy részét a gyógyszerkasszában, a másikat a gyógyító-megelőző kasszában. Az ezzel kapcsolatos szakértői vélemények azonban megoszlanak. Legtöbben úgy látják, hogy az egészségügy volt az egyik "elszenvedője" a konvergenciaprogram által diktált megszorításoknak, becslések szerint pár év alatt 240 milliárdot vontak ki az ágazatból.

gyógyszer megtakarítás kormánycsomag
Kapcsolódó cikkek