Cégvilág

Segítséget kérnek az olasz divatházak is

Olaszországban az évi 66 milliárd eurós forgalmat lebonyolító ruhaipar sem menekült meg a gazdasági válság okozta nehézségektől, és képviselői ugyancsak szeretnék kivenni részüket az állami mentőakciókból.

A szektor egészének bevétele tavaly négy százalékkal csökkent, és idén további öt százalékos visszaesés várható. Az átlagosnál is rosszabb eredményre számítanak azonban a luxus kategóriát képviselő szabászatok.

Az egyik legrégibb római divatház, a Gattinoni "haute couture" eladásai tavaly például 40 százalékkal estek vissza, első alkalommal eredményezve veszteséget a cég 62 éves története során. A vállalat elnöke, Stefano Dominella azzal érvel az állami mentőöv mellett, hogy a szabászatokra jellemző évi 1-2 millió eurós forgalommal ez a ruhaipari alágazat a legkisebb, így a legkönnyebben megmenthető. Dominella a divatdinasztiához tartozó Santo Versace kormánypárti parlamenti képviselő segítségével 30 százalékos adókedvezményért lobbizik.

A támogatási kérelmek özönével elárasztott és súlyosan eladósodott olasz kormány azonban aligha pont a luxus divatházakat fogja meghallgatni - véli Armando Branchini, az InterCorporate divat-tanácsadó cég vezetője. Az érintett cégek maguk is igyekeznek kiutat találni a válságból. Dominella például azt javasolja, hogy nyissák meg a szabászatokat a turisták előtt, vagy a luxusutakat szervező cégek vegyék fel prograjaik közé az ilyen jellegű bemutatókat.

olasz divatház válság segítség
Kapcsolódó cikkek