Cégvilág

Szabadulás az Explorertől? Nem elég a "kill switch"

A Microsoft nemrég bejelentette, hogy a Windows 7 operációs rendszerhez adott Internet Explorer 8 verziót – a korábbiakkal ellentétben – ki lehet majd kapcsolni. Az Opera gyártója korábban trösztellenes eljárást indított Redmond ellen a böngésző miatt, de szerinte a mostani lépés még mindig nem elég.

A Microsoft – vélhetően az Európai Bizottsághoz benyújtott trösztellenes panasz miatt – iktatta be új operációs rendszerébe a "kill switchet" vagyis egy olyan opciót, amelynek segítségével kiiktatható az Internet Explorer. Az Opera Software ASA még 2007 decemberében nyújtott be panaszát, amelyhez csatlakozott a Google és a Mozilla is.

A dokumentum külön hangsúlyozza, hogy a Microsoft megfojtja a böngészők közötti versenyt azzal, hogy operációs rendszerével együtt terjeszti azt – írja a PC World.

Az Opera vezérigazgatója úgy nyilatkozott: a Microsoft megoldási javaslata nem orvosolja teljes körűen a problémát. Az Európai Bizottság ugyan nem részletezte, hogy pontosan milyen lépéseket várna Redmondtól.

Azonban világos, hogy ha az Operának ad igazat, a Microsoft kénytelen lesz az Internet Explorer bizonyos funkcióit kikapcsolni, illetve más böngészőket is felajánlani a Windows telepítésekor. Az Opera és a Google is az utóbbi megoldást szorgalmazza. A Firefoxot gyártó Mozilla nem nyilatkozott a Microsoft ügyében.

Európai Bizottság Intenet Explorer böngésző Mozilla trösztellenes Opera Microsoft Google Firefox
Kapcsolódó cikkek