Cégvilág

Tovább nőtt az arab befolyás a Daimlerben

Csaknem 10 százalékos részesedést vásárolt a Daimlerben, a Mercedes gyártójában Abu-Dzabi állami befektetési alapja. Az Aabar névre hallgató alap 1,95 milliárd eurót fizetett a cég 9,1 százalékát jelentő részvénycsomagért. A befektető azt tervezi, hogy a bevásárláson kívül együttműködést alakít ki a német társasággal új elektromos autók fejlesztése, illetve az autógyártáshoz felhasznált új anyagok előállítása terén. Emellett azt is tervezik, hogy a Daimler egy tréningközpontot létesít Abu-Dzabiban.

A szakértők szerint kölcsönösen előnyös a létrejött üzlet: a tavaly komoly veszteségeket elszenvedett autógyártó készpénzhez jut, az arab alap pedig igen kedvező áron vásárolhatott a világ egyik márkaikonjaként számon tartott társaság részvényeiből. A vevő ugyanis 20,27 euróért vásárolta a részvények darabját, míg tavaly június közepén még 45 eurót kellett adni a Daimler papírjaiért.

Nem az Aabar az egyetlen arab tulajdonosa a német vállalatnak, Kuvaitnak már eddig is 7,6 százalékos részesedése volt a nagy múltú cégben, ezentúl azonban az előbbi lesz a társaság legnagyobb tulajdonosa.

A Daimler, amely leginkább Mercedes luxusautóiról ismert, a világ egyik legnagyobb haszongépjármű-gyártója, és ennek megfelelően a gazdasági válság is érzékenyen érintette. Már tavaly négy százalékkal, 95,9 milliárd euróra esett a csoport bevétele, míg a nyeresége kétharmadával, 1,4 milliárd euróra zuhant. Ez év februárjára pedig már veszteséggel számol. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek