Cégvilág

Zavaros helyzet a Naftogaz körül

Oroszország leállíthatja ukrajnai gázszállítását és az Ukrajnán keresztüli exportját, ha a Naftogaz Ukrajini nem fizeti ki a március 7-i határidőre a februárban felhasznált gáz árát – jelentette ki tegnap délután Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az orosz Vesztyi tévécsatornán.

Bár a vevő már szerdán jelezte, hogy átutalta a Gazpromnak a mintegy egymilliárd köbméter 400 millió dolláros árának 80 százalékát, s hamarosan küldi a fennmaradó részt is, a gázstop veszélye nem hárult el. Az AFP francia hírügynökség szerint a Naftogaz Ukrajini kifizette a hátralékot. Tegnap délutánig az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t nem értesítették, hogy zavar támadhat Ukrajna felől gázbehozatalunkban.

Az ukrán Unian hírügynökség szerint Putyin északkeleti szomszédunk belügyének minősítette azt az új helyzetet, amely miatt bizonytalanná vált a hátralék kifizetése. Mint beszámoltunk, szerdán az ukrán biztonsági szolgálat emberei és az Alfa kommandós csapat dokumentumok után kutatott a Naftogaz székházában. Feltételezésük szerint 6,3 milliárd köbméter gáz tűnt el a cég tárolóiból a társaság tisztviselőinek közreműködésével.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

FGSZ Fögldgázszállító Naftogaz AFP gáz ukrán Orosz Putyin UNIAN
Kapcsolódó cikkek