Cégvilág

Elbocsátások a Dunaferrnél

Kevés a múlt év végi intézkedési csomag, ha pedig nem lehet négynapas munkahét, meg kell válni 300 dolgozótól és 100 kölcsönzött alkalmazottól.

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése új cselekvési programot fogadott el, hogy a vállalat üzleti tevékenységét hosszútávon és fenntartható módon biztosítsa. A cég vezetésének döntése a nemzetközi piaci környezet, az iparági folyamatok és a cég negyedéves eredményeinek elemzésén alapul. A világgazdasági válság hatásainak ellensúlyozására 2008 végén a társaság vezetése kiadáscsökkentő intézkedések bevezetése mellett döntött, hogy megtartsa piaci pozícióit és megőrizze munkahelyeit. A nemzetközi üzleti környezet további romlásának következtében ezek a lépések elégtelennek bizonyultak a felmerülő nehézségek leküzdésére, a fenntartható fejlődést biztosító üzleti környezet megteremtésére, mutat rá a társaság közleménye.

A vállalat 2009. március közepén négy napos munkahét bevezetését javasolta a munkavállalók számára, ám a kezdeményezést a szakszervezetek határozottan elutasították. A körülmények hatására az ISD Dunaferr Zrt.-nek mintegy 300 dolgozójától kell megválnia. A cég a létszámleépítéssel egy időben közel 100 fő kölcsönzéssel foglalkoztatott munkatársával sem hosszabbítja meg szerződését, valamint további néhány száz alkalmazottjának korengedményes nyugdíjazását teszi lehetővé.



A Dunaferr kollektív szerződése a Munka Törvénykönyvénél kedvezőbb feltételeket biztosít a dolgozók számára, illetve a munkahelyüket elvesztett, arra jogosult munkatársak további támogatásban részesülnek a vállalat által fenntartott Foglalkoztatásért Acélalapítványtól. Az alapítvány az első évben az alkalmazottak fizetésének 80 százalékát állja, majd fél-fél évig annak 65, illetve 50 százalékát fizeti ki, a szükséges feltételek megléte esetén. A cég továbbá újra-elhelyezkedési támogatást nyújt azoknak, akik rövid időn belül nem találnak másik munkahelyet. A folyamat augusztus végéig tart.

A 7200 fős csoport még az újraszervezés után is meg fogja haladni a Donbassz csoport által a privatizáció során vállaltakat (7005 fő). A Dunaferr a béreket érintő privatizációs kötelezettségeit is túlteljesítette: négy év alatt a privatizációs szerződésben vállaltnál jelentősen nagyobb összeget fordított a személyi jellegű költségek fejlesztésére. Az ISD Dunaferr anyacége, a Donbassz csoport Közép-Kelet-Európa egyik meghatározó acélipari vállalataként elkötelezett a hosszú távú magyarországi jelenlét mellett, és meggyőződése, hogy a jelenlegi válság nem veszélyezteti ezeket a törekvéseit.

Az ISD Dunaferr által tett lépések összhangban állnak más európai gyártók intézkedéseivel. Célirányos állami támogatások segítségével több európai országban sikerülhet megelőzni további munkaerő-leépítéseket. Az ISD Dunaferr hat hónapja tárgyalásokat folytat a magyar kormánnyal egy kölcsönt és részleges kompenzációt tartalmazó csomagról. A folyamat elhúzódása további kockázati tényezőt jelent a vállalat pénzügyi helyzete számára.

Dunaferr Donbassz
Kapcsolódó cikkek