Cégvilág

Munkába állt a világ leghatékonyabb szuperszámítógépe

A Fujitsu FX1 mostantól a gyakorlatban is bizonyíthatja képességeit. A jelenleg a világ leghatékonyabbjának tartott számítógép feladata a műholdak fellövésekor keletkező rezgések modellezése lesz.

A műholdak fellövése kockázatos vállalkozás, mivel a hordozórakéta erős rezgéseket kelt, így meg is sérülhet az értékes berendezés. A Fujitsu FX1 ennek kiküszöbölésében segít 94 terabájtos memóriájával és 120 teraflopos teljesítményével. A számítógép a gyakorlatban elméleti teljesítményének 91,2 százalékát képes kihasználni, ezzel megelőzi a Leibniz Rechenzentrum korábbi rekorderét.

A Fujitsu illetékese a PC Worldnek úgy nyilatkozott: az FX1 teljesítménye mintegy tizenötszöröse a korábbi modellnek, a sikert az erős hardvernek tulajdonítja a cég. Ami a hardvert illeti: összesen egy petabájtnyi lemezes és további tíz petabájt szalagos tárhely áll a gép rendelkezésére. A tárolást egy külön szobába elhelyezett, kifejezetten erre a célra specializálódott számítógép végzi, az FX1-et pedig több ipari ventilátor tartja megfelelő hőmérsékleten.

A tokiói Chofu Űrkutatási Központ 101 millió dollárért öt évre bérli az FX1-et a Fujitsutól, a szuperszámítógépet más magáncégek is igénybe veszik majd a jövőben.

űrkutatás tárhely fujitsu műhold FX1 szuperszámítógép
Kapcsolódó cikkek