BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazpromtól függő Magyarországról és az Emfeszről ír az IHT

Az Emfesz története mikrokozmoszként mutatja be a közép-kelet-európai térség energiaszektorában a kommunizmus bukása óta végbement folyamatokat, áll az International Herald Tribune (IHT) csütörtöki számában megjelenő elemzésben.

Az írás szerint az Európai Unió egy tapodtat sem halad előre energiabiztonsági politikájának formálásában, amíg fel nem ismeri, hogy a homályos tranzakciók kiszolgáltatottá teszik a fogyasztókat. A Párizsban megjelenő angol nyelvű napilap - a The New York Times európai kiadása - szerint a jól jövedelmező magyar piac ötödét uraló Emfesz (Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.) körüli hatalmi harcok egyáltalán nem lennének érdekesek, ha csupán néhány tehetős, egymással rivalizáló kereskedőről szólnának. A cég történetén - mint egy mikrokozmoszon - keresztül azonban tanulmányozható a térség egészének energetikai szektora, írja az IHT.

A csütörtökön megjelenő elemzés szerint "Kelet-Európa az orosz energetikai érdekek játéktere lett, a szektor kialakult szerkezete miatt pedig elhalnak az energiabiztonsági politika kialakítását célzó európai uniós erőfeszítések". A legfőbb probléma az átláthatatlanság, állítja a lap szakértőkre hivatkozva. "Minden homályos itt, Európának ebben a részében, ahol Oroszország fokozni akarja uralmát az energiaszektor felett" - mondta Agota Loskot-Strachota, a varsói kelet-európai tanulmányok intézetének elemzője, aki úgy véli, transzparencia nélkül esély sincs az EU által áhított energiabiztonsági politika megteremtésére.

A varsói elemző véleményét Tom Mayne, a Global Witness nemzetközi civil szervezet energetikai szakértője is osztja. "Az energiakereskedelemben igen szűkösek az ellenőrzési lehetőségek, korlátozottak a közzétételi szabályok és szinte semmi sem látható abból a folyamatból, amelynek során kialakulnak a fogyasztói árak, pedig ezek sarkalatos kérdések az energiabiztonság szempontjából" - mondta Mayne.

Az IHT szerint "éppen ezért kellene Brüsszelnek foglalkoznia az Emfesz tulajdonosi szerkezetében beállt változásokkal." A lap ismerteti a liberalizált magyar gázpiac legnagyobb szereplője körüli fordulatokat egészen a 2003-as cégalapítástól a RosGas AG megjelenéséig. Az IHT értékelése szerint a folyamatok rávilágítanak, hogy a rendszerváltás óta kialakult körülmények között "a kormányoknak nincsen befolyásuk a tulajdonosi összetétel és a kereskedési lánc alakulására, és nem értik meg, hogy ez veszélyezteti az energiabiztonságot. Ahogy Oroszország nyomul előre a gázelosztó rendszer ellenőrzése felé, a Gazpromtól különben is függő Magyarország még inkább függővé válik, az uniós energiabiztonsági politikából pedig nem lesz semmi egészen addig, amíg az EU rá nem eszmél, hogy a homályos ügyletek sebezhetővé teszik a fogyasztókat."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.