Cégvilág

A válságban is rejlenek lehetőségek

Kecskemét számára jókor jött a Mercedes beruházása

A világgazdasági válság az átlagosnál erőteljesebben érintette a járműipart, de még most is kulcságazatnak számít, és ezen a területen kiemelkedő lehetőségei vannak Magyarországnak – mondta Lepsényi István, a Knorr-Bremse Kft. vezérigazgatója a Világgazdaság Mercedes-fórum rendezvénysorozatának kecskeméti előadásán.

A szektornak akár három-öt évre is szüksége lehet a kilábaláshoz, mert a prognózisok szerint a fejlett piacokon a korábbi szintek alatt stabilizálódik majd a kereslet.

Mindez Magyarországra is kihatással lesz, a szektorban könnyen elindulhat egy csődhullám, így elveszíthetik a hazai cégek a válság utáni időszakra szükséges kompetenciáikat, erőforrásaikat.

Ennek elkerülésére a szakértő az állami támogatás fokozását tartja szükségesnek, ugyanakkor hozzátette: lehetőséget is jelent a magyar társaságok számára a következő időszak. Az olcsóbb gyártási költséget nyújtó országokra továbbra is szükségük lesz a vállalatoknak, emellett a most zajló elbocsátások nyomán felszabaduló képzett és tapasztalt munkaerő a hazai cégeket erősítheti a jövőben.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

autóipar mercedes-gyár Kecskemét gyártás
Kapcsolódó cikkek