Cégvilág

Az elmaradó beruházások miatt nő az olajár

Egyebek között arra kerestek választ a részt vevők a Nyolcak csoportjának és a nagy olajtermelő országok vasárnap kezdődött római értekezletén, hogy milyen olajár mellett tehető vonzóvá a beruházás az energiaipari ágazatban anélkül, hogy az lassítaná a gazdasági növekedést.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az olaj- és gázágazati beruházások 21 százalékkal csökkennek idén a pénzügyi válság és a jelentős lassulása miatt. A most elmaradó beruházások később érzetetik majd a hatásukat, aminek a következében mérséklődik a kínálat, emelkedik az energiaár.

Szaúd-Arábia, amely a legnagyobb befolyással rendelkezik az OPEC-ben, úgy véli, hogy hordónkénti 75 dolláros olajár mellett már érdemes hosszabb távon befektetni az energiaágazatba, és ez az olajárszint még nem lassítaná a globális gazdaságot. Roberto Poli, az olasz Eni cég elnöke szerint az ágazati beruházások élénküléséhez elegendő a 60-70 dolláros olajár is.

A kőolaj ára a héten 60 dollár fölé emelkedett, közel a duplája a decemberi mélypontnak. Pénteken az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 60,78 dolláron zárt 85 cent emelkedéssel.

Sakib Helil algériai olajügyi miniszter úgy vélte, hogy a kőolaj ára a jelenlegi szint közelében marad, csak jövőre éri el a 70 dollárt. A miniszter két hónapja sikeresen jósolta meg, hogy májusban 60 dollár körülire nő az energiahordozó ára. Helil szerint a 70 dolláros olajár megfelelő szint ahhoz, hogy az olajtermelők aggodalom nélkül folytassák olajkutatásaikat. A felszólalók rámutattak arra, hogy rendkívül fontos a stabil olajár elérése. Az olajár ingadozása nem jó sem a termelőknek, sem a fogyasztóknak.

Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter arról számolt be a római értekezleten, hogy a borúlátó szakértői véleményekkel ellentétben Oroszországban idén szerényen nő az olajtermelés. Oroszország a legnagyobb OPEC-en kívüli olajtermelő ország. Tavaly az orosz olajtermelés 1 százalékkal 488 millió tonnára (napi 9,78 millió hordó) csökkent.

Számos elemző úgy vélte, hogy a kőolaj alacsony világpiaci ára, és a magas vállalati adók miatt az ágazati orosz cégeknek nem sok pénzük marad arra, hogy fenntartsák a jelenlegi termelést és új lelőhelyek után kutassanak. Smatko azonban azt mondta, hogy az idei orosz olajtermelés a legrosszabb esetben is a tavalyi szinten marad, de inkább szerényen bővül. A miniszter rámutatott arra, hogy a kormány válságellenes tervének keretében végrehajtandó adóreform abban teszi érdekeltté az orosz olajvállalatokat, hogy ne csökkentsék beruházási kiadásaikat.

G8 Szergej Smatko olajár OPEC Sakib Helil Roberto Poli WTI IEA Brent
Kapcsolódó cikkek