Cégvilág

Kétszeres a veszteség, de a pilóták a levegőben eskethetnek az Easyjetnél

A fapados légi társaság vesztesége a március 31-vel zárult félévben adózás előtt 129,8 millió fontra (41,8 milliárd forint) nőtt az egy évvel korábban feljegyzett 48,4 millió fonttal (15,6 milliárd forint) szemben.

Az Easyjet szerint a veszteség megkétszereződése az üzemanyag drágulásának és a húsvéti ünnepek későbbre tolódásának tudható be – írja a BBC.

A vállalat szeptemberig szerződésben kötelezte magát üzemanyag szükségletének mintegy 70 százalékát kitevő mennyiség megvásárlására, 1 073 dolláros tonnánkénti áron. Mostanra az átlagár 492 dollárra csökkent, ez azonban a hosszú távú szerződések miatt csak kevéssé segít az Easyjeten – írja a Bloomberg.

Ám Andy Harrison, a légi társaság főnöke jelezte, hogy a jelenlegi üzemanyagáraknak és az átváltási kurzusoknak köszönhetően az Easyjet az idei év folyamán már nyereséget ér el. "Az Easyjet pénzügyileg erős, jó és megalapozott piaci pozícióval rendelkezik" – tette hozzá.

A vállalat számításai szerint az üzemanyag árának emelkedése hat hónap alatt utasonként 3,87 font, összesen 90,6 millió font (29,2 milliárd forint) veszteséget jelentett számára. A cég közölte: az év második felére helyeinek 41 százalékát már értékesítette és áprilisra 6,3 százalékkal, 3,78 millióra emelkedett az utasok száma.

Ugyanakkor a cég érdekes újítást vezet be, feltéve, hogy engedélyt kapnak rá: a tervek szerint a levegőben szerveznének esküvőket, ahol a pilóták vezetnék le a szertartást. A Daily Mail beszámolója szerint az Easyjet már számos megkeresést kapott ez ügyben, ugyanakkor a jóváhagyás gondot jelenthet. A vonatkozó angol jogszabály szerint ugyanis az arra felhatalmazott személy kizárólag egy állandó létesítményben jegyezheti be a házasságot, vagyis egyelőre kérdéses, hogy az anyakönyvi hivatal elfogadja-e az ötletet.

fapados anyakönyvi légitársaság veszteség pilóta Easyjet esküvő
Kapcsolódó cikkek