Cégvilág

Törvénytelen segítség a digitális táblák beszerzésében az IBM-nek?

A Magyar Nemzet szerint törvénytelen segítséget kapott a digitális táblák beszerzésére kiírt tenderen az IBM.

A lap szerdai számában azt írták, hogy a lap birtokába került dokumentumból az derül ki: nem felel meg a közbeszerzési eljárásban kiírt pénzügyi minimum követelményeknek az iskolák informatikai fejlesztésére, többek között a digitális táblák beszerzésére vonatkozó tender egyik jelentkezője, az IBM, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) azonban tovább engedi versenyezni a céget.

A cikk szerint Puskás Imre, az NFÜ jogi főosztályvezetője levélben tájékoztatta Vági Mártont, a szervezet elnökét, hogy az IBM pályázatában a megköveteltnél kisebb árbevételt tüntetett fel, amit önkéntes hiánypótlással próbált meg korrigálni.

A tender bírálóbizottsága szerint a módosítást nem engedi a közbeszerzési törvény, ezért azt javasolták Vági Mártonnak, hogy azt ne fogadja el. Ezzel szemben a főosztályvezető javaslatát fogadta el az NFÜ elnöke, hogy tekintse érvényesnek az IBM tenderét, mert annak kizárása esetén csak egy pályázó, a HP maradna versenyben, s így nem lehetne jó árat kialkudni.

A lap emlékeztet arra, hogy Magyar Bálint 2005-ben ígérte meg először, hogy negyvenezer iskolai tantermet szerelnek fel digitális táblákkal. Azóta többször módosították a beruházás "céldátumát", és még mindig nem tudni, mikor valósul meg.

digitális tábla törvénytelen beszerzés IBM
Kapcsolódó cikkek