Cégvilág

4 ezer forint egy éjszaka – Falusi nyaralás kedvezménnyel

A Hazatérő Hétvége keretében kedvezményekkel csábítják június 12. és 14. között vidékre a falusi szálláshelyek a hazai turistákat.

Az akcióra valójában nem igazán van szükségük a magánszállásadóknak, hiszen a szállodáktól eltérően a falusi vendéglátóknak még a válság idején is növekszik a forgalmuk. E szálláshelyek a rendkívül jó ár-érték aránynak köszönhetik sikerüket – állítják szakértők.

A Központi Statisztikai Hivatal tegnap publikált legfrissebb gyorsjelentése szerint 2009 első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek tavalyhoz képest 12 százalékkal kevesebb, 1,6 millió vendéget fogadtak. Az általuk eltöltött éjszakák száma 11 százalékkal, 3,9 millióra csökkent.

Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint a belföldi turizmus korábban várt bővülése a vidéki szállodák forgalmán még nem látszik. „A hosszú hétvégéken kívül a belföldi forgalom nagy csalódás a hazai szállodáknak” – mondta az elnök, hozzátéve: a jelenlegi gazdasági helyzet a falusi szálláshelyeknek, panzióknak kedvez.

„A vidéki szálláshelyek ma már ugyanolyan komplex szolgáltatáscsomagot tudnak nyújtani a turistáknak, mint bármelyik vidéki szálloda, csak jóval olcsóbban” – fogalmazott Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (Fatosz) elnöke. Egy éjszaka a legszínvonalasabb vendégházban is 2500-4000 forint körül alakul fejenként.

A falusi szállások minősége jelentősen javult az elmúlt években; igaz, az egységes, szakmailag elismert minősítést még nem sikerült bevezetni. Hangsúlyozta: a vidéki szálláshelyek népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt 12 hónapban országszerte átlagosan 8-9 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, míg a szállodákban folyamatos csökkenést mutatnak a statisztikák.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hazatérő Hétvége Fatosz Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége Magyar Szállodaszövetség szállás falusi turizmus
Kapcsolódó cikkek